|

SAD: Vrhovni sud će odlučivati o Obaminoj reformi zdravstva

SAD: Vrhovni sud će odlučivati o Obaminoj reformi zdravstva
0
F
FENA
15.11.2011. u 10:42
0
komentara
0

dijeljenja
SAD: Vrhovni sud će odlučivati o Obaminoj reformi zdravstva Barcak Obama
Američki Vrhovni sud u ponedjeljak je objavio da će idućeg marta održati raspravu o ustavnosti i drugim pravnim pitanjima vezanim uz zakon o reformi zdravstva koji je donijela administracija predsjednika Baracka Obame, najopsežniju reformu američkog zdravstvenog sistema provedenu u posljednjih 50 godina.
Odluka da se iznošenje usmenih argumenata o spornom zakonu održi u martu znači da će Vrhovni sud odluku donijeti krajem juna ili u julu, najviše četiri mjeseca prije predsjedničkih izbora u novembru 2012., izvijestile su u ponedjeljak američke TV mreže.

"Ranije ove godine, Obamina administracija zatražila je od Vrhovnog suda da razmotri pravne izazove zakona o reformi zdravstva, i mi smo zadovoljni što je Sud pristao da sasluša taj predmet", izjavio je direktor za komunikacije Bijele kuće Dan Pfeiffer, u saopćenju povodom odluke suda.

"Zahvaljujući Zakonu o pristupačnoj zdravstvenoj skrbi (naziv zakona), zdravstveno osiguranje ima milion mladih Amerikanaca više, žene dobivaju mamografiju i preventivne usluge bez dodatnog plaćanja iz vlastitog džepa, a osiguravajuća društva moraju potrošiti više novca od premija na zdravstvenu skrb, umjesto na oglašavanje i bonuse. Znamo da je Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj skrbi ustavan i uvjereni smo da će se Vrhovni sud s time suglasiti", istakao je Pfeiffer, prenijela je Hina.

Slučaj zdravstvene skrbi mogao bi biti najznačajnija politička odluka najvišeg suda u SAD-u od preglasavanja 5-4 za izbornu pobjedu Georgea W. Busha protiv Ala Gorea prije gotovo 11 godina, ocjenjuje MSNBC News. Taj je pravorijek Vrhovnog suda zapečatio izbornu pobjedu Georgea W.
Busha 2000. godine.

Odluka suda o preuzimanju predmeta očekuje se od kraja septembra, kada je Obamina administracija zatražila njegov pravorijek oko središnje zakonske odredbe, vezane uz obavezno posjedovanje police zdravstvenog osiguranja od 2014. godine, tzv. "individualnog mandata". Zasebno od
tog zahtjeva, 26 od 50 američkih saveznih država zatražilo je da zakon o reformi zdravstva bude poništen u cijelosti.

Glasnogovornica Vrhovnog suda objavila je da će se saslušanje održati u martu, te da je za usmene argumente predviđeno pet i po sati, što je izuzetno dugo ročište ako se usporedi s praksom suda. Sud će saslušati argumente o tzv. "individualnom mandatu", zakonskoj odredbi kojom se od građana zahtijeva da imaju zdravstveno osiguranje, pod
prijetnjom kazne. To je odredba koja najviše smeta konzervativcima, jer po njima narušava temeljne slobode pojedinca, zajamčene ustavom.

Sud će ocijeniti je li ta odredba ustavna, te da li ukupni
zdravstveni zakon može ostati na snazi ako se ta odredba ukine.

Ostali dijelovi usmenih argumenata u raspravi odnosit će se na nove zahtjeve koje zakon postavlja državama u odnosu na program skrbi za siromašnije građane - Medicaid. Opozicioni republikanci su Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj skrbi proglasili neustavnim i prije nego što
ga je Obama potpisao u martu 2010. No, savezni žalbeni sudovi bili su podijeljeni u procjenama ustavnosti njegovih osporavanih odredbi.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.