Svijet
0

SAD: Uhapšeno više od 2.000 trgovaca drogom

FENA
Američke vlasti uhapsile su skoro 2.000 osoba osumnjičenih za trgovinu drogom, tokom operacije koja je trajala 20 mjeseci i čiji je cilj bio rasturanje mreže meksičkog narkokartela "La Familia", saopćeno je iz Ministarstvo pravde SAD-a.

U operaciji "Projekat delirijum", izvedenoj u 12 saveznih američkih država i u prijestolnici Washingtonu, uhapšeno je ukupno 1.985 osoba i zaplijenjeno 62 miliona dolara i više od 12 tona droge, prenio je u četvrtak AFP.

Rezultati operacije saopćeni su dva mjeseca pošto su meksičke sigurnosne snage uhapsile lidera "La Familije" Jose de Jesus Mendes - Vargasa.

"'Projekat delirijum' je druga uspješna, strateški i hirurški precizno izvedena akcija, čiji je cilj bio da raskrinka i uništi jedan od najnasilnijih meksičkih kartela, 'La Familiju'", kazao je Michele Leonhart iz američke agencije za borbu protiv droge.

"Aktivnostima trgovine drogom, uključujući plasiranje metamfetamina u SAD, 'La familija' je odgovorna za bezobzirno i nasilno uništavanje života s obje strane granice", kazao je on.

Od 1. juna 221 osoba uhapšena je širom SAD-a, uključujući 70 koje su lišene slobode zadnja dva dana, precizirano je u saopćenju američkog ministarstva.

U operaciji je koordinirano učestvovalo više od 300 federalnih, državnih, lokalnih i stranih agencija.