Uspješna operacija policije
0

Meksičke vlasti uhapsile vođu kartela La Familia

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Meksičke vlasti su u utorak uhapsile vođu jednog od najvećih i najnasilnijih kartela droge u ovoj zemlji, Jesusa Mendeza Vargasa, javlja CNN.

Federalna policija je uhapsila Mendeza, poznatog pod nadimkom "Majmun", u operaciji u državi Aguascalientes, potvrdio je Alejandro Poire, glasnogovornik meksičke Nacionalne sigurnosti.

Poire je nazvao Mendeza "glavom" kartela La Familia Michoacana, te izjavio da je njegovo hapšenje najteži udarac za pomenutu kriminalnu grupu.

Meksički predsjednik Felipe Calderon je pohvalio hapšenje Mendeza na svom profilu na Twitteru. "Policija je zadala težak udarac organizovanom kriminalu. Jedan od najtraženijih kriminalaca je uhapšen. Čestitam", napisao je Calderon.

Za informacije koje bi dovele do hapšenja Mendeza ponuđena je nagrada od 2,5 miliona dolara. On je stajao iza prodaje droge, kidnapovanja i ubistava.

Poire je rekao da je u operaciji uhapšen 21 osumnjičenik iz grupe najopasnijih kriminalaca. Tokom hapšenja nije bilo žrtava.

La Familia je svoje poslove u državi Michoacan počela obavljati prije deset godine. Pažnju na nacionalnom nivou je privukla 2006. godine nakon što su njeni članovi na plesni podij bacili odrubljene glave svojih rivala.

Mendez je navodno pozivao nove članove u svoju organizaciju te zajedno sa drugim vođama pomagao širenje La Familije na druge meksičke države.

Ovaj kartel je poznat po nasilju i pravilima koja se odnose na njegove članove.

Prošle je godine federalna policija ubila Nazarija Morena Gonzaleza koji se smatrao duhovnim vođom grupe.

Lideri kartela su zabranili svojim članovima da konzumiraju drogu i alkohol kako bi što bolje kontrolisali svoje podređene.

Kartel La Familia je umiješan u proizvodnju metamfetamina namijenjenog izvozu u SAD, kao i distribuciju kokaina i marihuane.