Rahm Emanuel
0

"SAD-u je muka od Izraelaca i Palestinaca"

FENA
Rahm Emanuel
Rahm Emanuel
Šef kabineta američkog predsjednika Baracka Obame, Rahm Emanuel nedavno je rekao izraelskom konzulu u Los Angelesu da je Obaminoj administraciji dosta i Izraela i Palestinaca, javio je u srijedu izraelski vojni radio.

Emmanuel se sastao s generalnim konzulom Jacobom Dayanom prije dvije sedmice, poslije čega je Dayan o sastanku obavijestio izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova.

On je naveo kako mu je Emanuel rekao da je Sjedinjenim Državama muka od Izraelaca, koji usvajaju odgovarajuće ideje mjesecima kasnije, kada više nisu efektivne, prenosi vojni radio.

  • Americi je također muka od Palestinaca, koji nikada ne propuste priliku da propuste priliku, kazao je navodno Emanuel.

Šef Obaminog kabineta je upozorio da će, ako ne bude napretka u mirovnom procesu, američka administracija smanjiti učešće u pokušajima rješavanja sukoba dva naroda jer SAD moraju da se bave drugim stvarima.

Prema ocjeni Emanuela, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je javno pristao na stvaranje nezavisne palestinske države isuviše kasno i odluka o zamrzavanju izgradnje u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali donijeta je tek nakon mjeseci američkog pritiska.

U izvještaju se dodaje kako su obje strane odbile mirovni plan koji je predlagao bivši izraelski premijer Ehud Olmert. Ipak, ako bude napretka u pregovorima, Obama bi mogao da posjeti Izrael i region, naveo je radio.