Independent
0

Obama gubi strpljenje sa Izraelom

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Independent u utorak piše da američki predsjednik Barack Obama gubi strpljenje s Izraelom.

Izraelski premijer Benjamin Netanyjahu, uprkos snažnom pritisku Washingtona, ponovo je stao u odbranu odluke da se nastavi gradnja naselja za jevrejske doseljenike u istočnom Jerusalemu.

Kako je to ocijenio jedan visoki izraelski diplomata, taj spor je izazvao najveću krizu između dvije zemlje u posljednjih 35 godina.

Nakon upozorenja palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa da neće učestvovati u pregovorima s Izraelcima ako se planovi za izgradnju ne obustave, Sjedinjene Države, po svemu sudeći, od vlasti u Tel Avivu sada traže da napravi velike ustupke.

Obama je još prije godinu dana uzalud pokušavo da uvjeri Netanyjahua da pristane na totalno zamrzavanje svake dalje gradnje doseljeničkih naselja, a najnoviji razvoj događaja je, ocijenjuje Independent, napetost u odnosima dvije vlade doveo do kulminacije.

Komentator Timesa primjećuje da se u Americi prvi put dovodi u pitanje strateški značaj Izraela.

Jedna od dugotrajnih misterija bliskoistočnog regiona koja se često pominje u arapskim zemljama je pitanje zašto Amerika decenijama bezrezervno podržava Izrael.

Kao odgovor se, između ostalog, nude različite teorije zavjere, moćni izraelski lobi u Washingtonu i uticaj desničarskih hrišćanskih organizacija.

Malo ko, međutim, prihvata jednostavan odgovor, odnosno činjenicu da su Sjedinjene Države podržavale Izrael u periodu hladnog rata, a jevrejsku državu, smještenu u jednom od strateški najvažnijih regiona na svijetu, pretvorile su u nevjerovatno moćnu vojnu silu.

Naučeni na odnose s dvije prethodne, kako piše list, nekritične administracije - Clintonovu i Bushovu, Izraelci su zato vrlo olako shvatili prošlonedjeljnu posjetu potpredsjednika Joe Bidena, koji inače vrlo snažno podržava Izrael, i nisu mu ni malo pomogli da iznese vrlo skromne mirovne prijedloge.

On se vratio kući ponižen i praznih ruku.

Pentagon vjerovatno polako shvata da neuspjeh u postizanju mirovnog sporazuma između Arapa i Izraelaca raspiruje ekstremistički islam.

A ako se dođe do zaključka da podrška Izraelu ugrožava živote američkih vojnika u Iraku i Afganistanu, jevrejska država biće suočena s velikim problemima, zaključuje Times.