The Times
0

Izrael prkosi Americi

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: Reuters)
Benjamin Netanyahu (Foto: Reuters)
Američki predsjednik Barack Obama, još svjež od historijske pobjede u reformi američkog sustava zdravstvene zaštite, suočit će se danas s vanjskopolitičkom krizom, upozorava u utorak londonski The Times.

Times tvrdi da će se Izrael tokom vašingtonskog susreta predsjednika Obame i premijera Benjamina Netanyahua oduprijeti američkom pritisku da obustavi spornu izgradnju više od tisuću domova za židovske naseljenike u arapskom istočnom Jerusalemu.

Šef Bijele kuće sada mora riješiti najozbiljniju krizu koja je u posljednjih nekoliko desetljeća nastupila u odnosima Amerike i njenoga najbližeg regionalnog saveznika Izraela i pokuša s mrtve tačke pokrenuti arapsko-izraelski mirovni proces, piše Times.

U ponedjeljak su međutim usahla nade da je kompromis moguć nakon što je gradonačelnik Jerusalema rekao da će se, i pored svih američkih primjedbi, nastaviti gradnja spornih naseljeničkih domova.

Vjerovalo se, primjećuje list, da će Izrael možda biti spreman čekati nekoliko sedmica kako bi omogućio nastavak pregovora s Palestincima, ali su Izraelci isključili mogućnost dugoročnog zamrzavanja projekta izgradnje.