{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD u izvještaju o stanju ljudskih prava kritizira kinu

F
8.4.2011. u 22:25
0
13
SAD u izvještaju o stanju ljudskih prava kritizira kinu
0
SAD u izvještaju o stanju ljudskih prava kritizira kinu
Foto: AP
Američki State Department u petak je objavio izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu u 2010. godini, u kojem ocjenjuje da se stanje ljudskih prava u Kini pogoršava te kako je nemoguće predvidjeti hoće li zaživjeti demokratski prevrati na Bliskom istoku.
Izvještaj o stanju ljudskih prava u 194 zemlje i teritorija, ali ne i u SAD-u, identificirao je tri trenda: progon aktivista za zaštitu ljudskih prava, pojačane napore vlada u kontroli interneta, te rašireno nasilje i diskriminaciju protiv rasnih, vjerskih i etničkih manjina.

U izvještsju se navodi da su kršenja ljudskih prava prošle godine bila "posebno ozbiljna" u Bahreinu, Libiji i Siriji, koji su sada zahvaćeni masovnim pobunama.

State Department također izdvaja ozbiljna kršenja ljudskih prava u Iranu, Iraku i Mijanmaru, Obali bjelokosti i Zimbabveu, kao i u Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji.

Predstavljajući izvještaje na više od 7.000 stranica, američka državna tajnica Hillary Clinton je rekla da je "bila posebno nadahnuta hrabrošću i odlučnošću aktivista na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi i drugim represivnim društvima, koji su zahtijevali mirne promjene i poštivanje njihovih univerzalnih ljudskih prava".

Clinton je naglasila kako je "duboko zabrinuta" izvještajima da je Kina od februara zatočila desetke ljudi, uključujući tu odvjetnike, pisce, umjetnike i aktiviste.

"Svjedočimo negativnim trendovima koji su se pogoršali u prvoj polovici 2011.", rekla je Clinton navodeći primjer uhićenja Aija Weiweija, poznatog suvremenog umjetnika i aktivista dok se u nedjelju ukrcavao na let za Hong Kong.

"Takva uhićenja u suprotnosti su s vladavinom prava i pozivamo Kinu da oslobodi one koji su uhićeni zbog toga što su koristili svoja međunarodno priznata prava na slobodu izražavanja i da poštuju osnovne slobode i temeljna prava svih građana Kine", istaknula je Clinton, prenosi Hina.

U izvještaju, koje se odnosi na 2010., ne spominju se detaljno narodne revolucije kojima su svrgnuti dugogodišnji vladari u Tunisu i Egiptu i koje su izazvale borbe za vlast u Bahreinu, Libiji, Jemenu i drugim arapskim državama.

"U ovome trenutku ne možemo predvidjeti ishod tih promjena, a još godinama nećemo znati dugoročne učinke", ocijenio je State Department u izvještaju.

U dokumentu se istodobno kaže kako će "regija Bliskog istoka a s time i cijeli svijet, biti unaprijeđeni" ako građani uspiju sa sadašnjim zahtjevima za izgradnju održivih demokracija i poštivanje njihovih ljudskih prava.

Naglašavajući posebno primjer Tunisa koji je pokrenuo tzv "arapsko proljeće" i Egipta, u izvještaju stoji kako "svjedočimo narodnim zahtjevima za razumnom političkom participacijom, temeljnim slobodama i boljim gospodarskim prilikama".

Raširena upotreba kamera na mobitelima i mogućnost objave videosnimaka dramatično su pojačali demokratske proteste diljem svijeta, ali su proizveli i zazor vlada koje žele jaču kontrolu nad informacijskim tokovima, navodi, među ostalim, State Department.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: