{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD u izvještaju o stanju ljudskih prava kritizira kinu

F
8.4.2011. u 22:25
0
13
SAD u izvještaju o stanju ljudskih prava kritizira kinu
0
SAD u izvještaju o stanju ljudskih prava kritizira kinu
Foto: AP
Američki State Department u petak je objavio izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu u 2010. godini, u kojem ocjenjuje da se stanje ljudskih prava u Kini pogoršava te kako je nemoguće predvidjeti hoće li zaživjeti demokratski prevrati na Bliskom istoku.
Izvještaj o stanju ljudskih prava u 194 zemlje i teritorija, ali ne i u SAD-u, identificirao je tri trenda: progon aktivista za zaštitu ljudskih prava, pojačane napore vlada u kontroli interneta, te rašireno nasilje i diskriminaciju protiv rasnih, vjerskih i etničkih manjina.

U izvještsju se navodi da su kršenja ljudskih prava prošle godine bila "posebno ozbiljna" u Bahreinu, Libiji i Siriji, koji su sada zahvaćeni masovnim pobunama.

State Department također izdvaja ozbiljna kršenja ljudskih prava u Iranu, Iraku i Mijanmaru, Obali bjelokosti i Zimbabveu, kao i u Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji.

Predstavljajući izvještaje na više od 7.000 stranica, američka državna tajnica Hillary Clinton je rekla da je "bila posebno nadahnuta hrabrošću i odlučnošću aktivista na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi i drugim represivnim društvima, koji su zahtijevali mirne promjene i poštivanje njihovih univerzalnih ljudskih prava".

Clinton je naglasila kako je "duboko zabrinuta" izvještajima da je Kina od februara zatočila desetke ljudi, uključujući tu odvjetnike, pisce, umjetnike i aktiviste.

"Svjedočimo negativnim trendovima koji su se pogoršali u prvoj polovici 2011.", rekla je Clinton navodeći primjer uhićenja Aija Weiweija, poznatog suvremenog umjetnika i aktivista dok se u nedjelju ukrcavao na let za Hong Kong.

"Takva uhićenja u suprotnosti su s vladavinom prava i pozivamo Kinu da oslobodi one koji su uhićeni zbog toga što su koristili svoja međunarodno priznata prava na slobodu izražavanja i da poštuju osnovne slobode i temeljna prava svih građana Kine", istaknula je Clinton, prenosi Hina.

U izvještaju, koje se odnosi na 2010., ne spominju se detaljno narodne revolucije kojima su svrgnuti dugogodišnji vladari u Tunisu i Egiptu i koje su izazvale borbe za vlast u Bahreinu, Libiji, Jemenu i drugim arapskim državama.

"U ovome trenutku ne možemo predvidjeti ishod tih promjena, a još godinama nećemo znati dugoročne učinke", ocijenio je State Department u izvještaju.

U dokumentu se istodobno kaže kako će "regija Bliskog istoka a s time i cijeli svijet, biti unaprijeđeni" ako građani uspiju sa sadašnjim zahtjevima za izgradnju održivih demokracija i poštivanje njihovih ljudskih prava.

Naglašavajući posebno primjer Tunisa koji je pokrenuo tzv "arapsko proljeće" i Egipta, u izvještaju stoji kako "svjedočimo narodnim zahtjevima za razumnom političkom participacijom, temeljnim slobodama i boljim gospodarskim prilikama".

Raširena upotreba kamera na mobitelima i mogućnost objave videosnimaka dramatično su pojačali demokratske proteste diljem svijeta, ali su proizveli i zazor vlada koje žele jaču kontrolu nad informacijskim tokovima, navodi, među ostalim, State Department.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: