State Department
0

Izuzetno ozbiljna kršenja ljudskih prava na Bliskom istoku

FENA
Sjedinjene Američke Države (SAD) istakle su u petak u izvještaju o ljudskim pravima u svijetu da je prošle godine došlo do "izuzetno ozbiljnih" kršenja ljudskih prava u Bahreinu, Libiji i Siriji, koje su sada suočene s protestima građana.

State Department u izvještaju je također naveo da je ozbiljnih kršenja ljudskih prava bilo u Iraku, Kini, Mijanmaru, Obali Slonovače, Zimbabveu, Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji.

Otkrivajući sadržaj izvještaja, američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je novinarima da je Washington "bio posebno inspirisan hrabrošću i odlučnošću aktivista na Bliskom istoku, u sjevernoj Africi i u drugim represivnim društvima, koji zahtijevaju mirne demokratske promjene i pošovanje svojih univerzalnih ljudskih prava", prenosi AFP.

U izvještaju su istaknuti mirni protesti naroda u Tunisu i Egiptu, koji su rezultirali svrgavanjem predsjednika te dvije zemlje u januaru i februaru, koji bi mogli da promjene cijelu regiju na bolje.

Osvrćući se na događaje u bliskoistočnom regionu tokom prošle godine, istaknuto je da je došlo do političkih sukoba u Bahreinu nekoliko sedmica prije izbora održanih u oktobru.

Bahreinski sunitski lideri uhapsili su više od 200 šiita optužujući ih da su podsticali nasilje, navodi se u izvještaju, u kome se tvrdi i da je vlada zabranila internetske stranice dvije opozicione stranke, spriječila međunarodne posmatrače da nadgledaju izbore i nastavila da ograničava ljudima slobodu okupljanja i udruživanja.

Inspirisani ustankom naroda u Egiptu i Tunisu, šiiti u Bahreinu počeli su proteste 14. februara, zahtijevajući provođenje demokratskih reformi u zemlji koje je vlada "slomila" prošlog mjeseca.

U Libiji, gdje su se ljudi pobunili protiv vođe Moammara Gaddafija, prošle godine je bilo slučajeva "mučenja, hapšenja, izbjegavanja odgovornosti zvaničnika, a zabilježeni su i veoma loši uslovi u zatvorima", navedeno je u izvještaju.

Veliki broj Libijaca je zatvoreno zbog političkog djelovanja, a vlada je ograničila slobodu izražavanja i rutinski nadgledala telefone i komunikaciju preko interneta.

U izvještaju je navedena i Sirija koja je također sada pogođena valom narodnih protesta.

U Siriji, snage sigurnosti su činile nezakonita ubistva, hapsile političke aktiviste i aktiviste koji se zalažu za ljudska prava i fizički i psihički zlostavljale zatvorenike.

U izvještaju je navedeno i da je u Iranu pogubljeno 312 osoba, u Iraku počinjeno više nezakonitih ubistava, zatvaranja i zlostavljanja, u Obali Slonovače je također počinjeno više nezakonitih ubistava, mučenja i zatvaranja, a u Zimbaveu nastavljano brojno kršenje ljudskih prava, uključujući mučenja.

State Department naveo je u izvještaju da je došlo do "izuzetno ozbiljnih" kršenja ljudskih prava prošle godine i u Rusiji, Bjelorusiji i Ukrajini, u kojoj je došlo do pogoršanja stanja ljudskih prava u odnosu na prethodne godine, kao i da je u Kini zabilježen negativni trend, uz rastuća organičenja slobode govora i velike represije na Tibetu i u autonomnom ujgurskom regionu Sikiang.