{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Senat blokirao zakon o kontroli oružja, Obama poručio "još nije gotovo"

F
18.4.2013. u 09:15
2
0
SAD: Senat blokirao zakon o kontroli oružja, Obama poručio "još nije gotovo"
2
SAD: Senat blokirao zakon o kontroli oružja, Obama poručio "još nije gotovo"
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki Senat nije prihvatio mjere o uvođenju strožije kontrole kupaca oružja, zadavši tako snažan udarac kampanji američkog predsjednika Baracka Obame i njegovom nastojanju da smanji mogućnost oružanih napada nakon pokolja u školi u Newtownu.
Uprkos vrlo emotivnim molbama porodica žrtava iz Newtowna u Connecticutu i podrške javnosti, mjere uvođenja strožih kontrola u internetskoj prodaji oružja odbačene su s 54 prema 46 glasova.

"Sve u svemu, ovo je sramotan dan za Washington", rekao je ljutito Obama komentirajući glasanje, dodavši samo da "još nije gotovo".

Amandman demokrata Joea Manchina iz Zapadne Virginije i republikanca Pata Toomeya iz Pennsylvanije davali su nadu Obami da će zakon o kontroli oružja biti prihvaćen nakon što je u decembru u pucnjavi u osnovnoj školi u Newtownu poginulo 20 djece i šestero odraslih.

"Srca su nam slomljena, ali ne i duh", rekao je nakon glasanja Mark Barden, otac žrtve. Ni ostale mjere koje je podupirao Obama - uključujući prijedlog da se zabrani oružje poput onoga korištenog u napadu u Connecticutu - nisu prihvaćene u Senatu.

"Sve se svelo na politiku", rekao je Obama dodavši da se previše senatora boji da će im glasna manjina vlasnika oružja okrenuti leđa na sljedećim izborima.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: