Izazovi i lekcije
44

SAD se sprema za mogući rat na Tajvanu: Učimo lekcije iz Ukrajine, ali Kina nije Rusija

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Dok traje rat u Ukrajini gdje pomažu svom savezniku u odbrani od ruske agresije, Sjedninjene Američke Države promatraju i Kinu, zemlju koju većina smatra većom prijetnjom nego što je to Rusija.

Niko ne zna što će biti sljedeći veliki američki vojni sukob ili hoće li SAD poslati trupe, kao što su to učinili u Afganistanu i Iraku, ili pružiti veliku količinu pomoći, kao što je slučaj s Ukrajinom, stoji u analizi AP.

Priprema kao ključ

Ali Kina ostaje najveća briga Amerike. Američki vojni dužnosnici kažu da Peking želi biti spreman za invaziju na otok Tajvan do 2027. godine, a SAD je glavni saveznik ove države i dobavljač oružja.

Iako postoje ključne razlike u geografiji i predanosti SAD-a da stanu u odbranu Tajvana, "postoje jasne paralele između ruske invazije na Ukrajinu i mogućeg kineskog napada na Tajvan", pokazalo je prošlomjesečno izvješće Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Ubrzo nakon što su ruske trupe prošle veljače prošle godine ušle u Ukrajinu , SAD i saveznici počeli su slati ogromne količine oružja preko granice iz zemalja partnera. Ali Tajvan bi trebao biti potpuno naoružan unaprijed.

"Ukrajinski model ne može se ponoviti u Tajvanu jer Kina može izolirati otok sedmicama ili čak mjesecima. Tajvan mora započeti rat sa svime što mu treba", stoiji u anlizi CSIS-a.

Zamjenica ministra oebrane Kathleen Hicks rekla je da je Ukrajina bila pristup hladnog početka a ne planirani pristup kao što je slučaj sa Tajvanom, te ćemo primijeniti te lekcije."

Problem zaliha

Ukrajina ispaljuje čak 7000 metaka dnevno kako bi se odbranila i ovisi o novim isporukama streljiva iz SAD-a svake dvije sedmice.

Otkako je Rusija izvršila invaziju, SAD je poslao Ukrajini milione komada streljiva, uključujući malokalibarsko i topničko oružje, 8500 protuoklopnih sistema Javelin, 1600 protuzračnih sistema Stinger i 100.000 metaka tenkovskog streljiva od 125 mm.

Najkritičnija tačka je haubičko streljivo od 155 mm. SAD je poslao Ukrajini 160 haubica koje su bile intenzivno korištene s čak 3000 ispaljenih granata dnevno, prema Pentagonu.

Ukrajina vodi drugačiju vrstu rata od one s kojom bi se SAD vjerojatno suočile s Kinom, rekao je Doug Bush, pomoćnik ministra vojske za nabavku. Buduća američka kampanja vjerojatno bi uključivala puno više zračnih i pomorskih snaga, skidajući dio pritiska sa kopnenih sustava i streljiva.

SAD je uspostavio predsjedničko tijelo za isporuku za Tajvan, rekao je Hicks, koje će SAD-u omogućiti slanje oružja iz vlastitih zaliha umjesto dogovaranja novih ugovora.

Vojska radi s Kongresom kako bi dobila ovlast za sklapanje višegodišnjih ugovora, tako da će kompanije ulagati u zadovoljavanje dugoročnih potreba, posebno za sustave koje je Bush nazvao "velikom četvorkom", rakete Javelin, topnički raketni sisrem visoke pokretljivosti (HIMARS), streljivo za navođeni višecjevni raketni sistem (GMLRS) i granate kalibra 155 mm.

Za sve to trebat će vremena. CSIS je izvijestio da bi moglo potrajati pet ili više godina da se popune zalihe granata kalibra 155 mm, Javelina i Stingera.

"Dobra vijest je da mislim da je sukob u Ukrajini upozorio ljude na ove slabosti. Loša vijest je da će za njihovo rješavanje trebati puno, puno vremena, čak i ako postoji puno političke volje", rekao je Hal Brands, viši saradnik na American Enterprise Institute.

Nove metode ratovanja

Upotrebom tenkova i topništva, rat u Ukrajini često se čini kao povratak na kopnene ratove 20. stoljeća, ali pružio je lekcije o tome koliko je svemirska tehnologija postala vrijedna za obavještajne podatke, komunikacije i propagandu.

Prije rata, satelitske slike pokazivale su ruske snage koje se gomilaju duž granice, što je pobijalo tvrdnje Rusije da je samo organizirala vojnu vježbu. Dok su trupe prelazile granicu, ukrajinski civili slali su slike i video u stvarnom vremenu sa svojih pametnih telefona kako bi razotkrili položaje ruske vojske, snimili priznanja zarobljenih ruskih snaga i objavili poraze ruskih trupa.

Kada su ukrajinski mobilni tornjevi i električna energija bili oštećeni, izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk pružio je rezervu slanjem stotina svojih Starlink terminala u Kijev kako bi Ukrajina ostala povezana.

Kibernetički rat

Dok sateliti i njihovi prijenosi moraju biti zaštićeni, zemaljske stanice za obradu i širenje informacija također su ranjive. Kada je Rusija izvršila invaziju, softverski napad na ukrajinsku satelitsku komunikacijsku mrežu Viasat onesposobio je desetke hiljada modema. Ukrajina je za napad okrivila ruske hakere.

Kina bi vjerovatno upotrijebila kibernetičko ratovanje kako bi spriječila Tajvan da šalje slične poruke pokazujući da se učinkovito odupire svakom napadu, rekao je Brands. To pitanje privlači pažnju američkih svemirskih snaga.

"Ako ne razmišljamo o kibernetičkoj zaštiti naših zemaljskih mreža, mreže će ostati ranjive, a sateliti neće moći distribuirati svoje informacij", rekao je šef svemirskih operacija, general Chance Saltzman.