Lider NiP-a
251

Konaković o Vukoji: Nisam dobio dokaz da je on politički kandidat, ni prethodnici nisu imali iskustvo

A. L.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Lider stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković na kantonalnoj televiziji u Sarajevu komentarisao je aktuelna politička pitanja, poput izbora novog sudije u Ustavni sud BiH, ali i imenovanje novog direktora KCUS-a.

Kako je kazao, najodgovornijeg što se to još uvijek nije desilo smatra ministra zdravstva Federacije Nediljka Rimca.

"Podnio sam krivičnu prijavu protiv njega jer mislim da je zloupotrijebio ovlasti i da je on tumačio ono što je dobio kao odgovore od Ekonomskog fakulteta i Ministarstva visokog obrazovanja koji su potvrdili da je dokumentacija Gavrankapetanovića uredna. Na svoju je ruku donio odluku da ne dozvoli tu vrstu imenovanja, a zbog čega to samo on zna. Nadam se da Vlada Federacije ima snage da izađe na kraj s tim i da Gavrankapetanović preuzme kormilo Kliničkog centra", kazao je Konaković gostujući u emisiji Polis na TVSA.

O imenovanju Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda kaže:

"Podsjećam da je komisija u svom tijelu imala dvoje ljudi iz pravosuđa koji su ocjenjivali kvalitet predloženih kandidata. Oni su ocijenili da je Vukoja najbolji. To su parametri koji kažu da je to najbolji kandidat. Ja nikad nisam dobio dokaz da je on politički kandidat. Bio je biran za sekretara jednog ili oba doma Parlamenta BiH, a u zakonu kaže da biste bili birani za tu funkciju ne smijete biti politički čovjek. U oba slučaju su glasali i SDA i DF. Kako je moguće da tad nije bio politički, a sad jeste. To su ti njihovi spinovi", kazao je.

Osvrnuo se na prigovore da Vukoja nema iskustva u pravosuđu.

"Pozivam vas i vaše kolege da provjerite koliko sudija Ustavnog suda u ovom i prethodnim sazivima je birano a imalo je iskustvo u pravosuđu. Vidjet ćete da je više onih koji nisu imali iskustva. To nije imperativ, niti je bilo dio konkursne procedure", kazao je.