Svijet
12

SAD šalju 3.000 vojnika u Liberiju kako bi se borili sa smrtonosnim virusom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki predsjednik Barack Obama objavio je plan u utorak da pošalje 3.000 trupa u Liberiju kako bi pomogli tamošnjem stanovništvu u borbi se ebolom, objavili su američki zvaničnici.

Kako je objavio BBC, američka vojska bi trebala izgraditi nove centre za liječenje i pomoći u obučavanju medicisnkog osoblja. Ova Obamina reakcija dolazi nakon što su velike sile svijeta optužene za spor i nikakav odgovor na epidemiju ovog smrtonosnog virusa.

Predsjednik Gane John Dramani Mahama kazao je kako je potrebna hitna i veća pomoć iz vana kako bi se usporilo širenje bolesti. Mahama je također pozvao svijet da ublaži restrikcije zemljama Zapadne Afrike koje se jedva bore s ebolom.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija diskutovat će o međunarodnom odgovoru na epidemiju ebole u Zapadnoj Africi na sastanku u Ženevi.

Cilj američkih službenika je da izgrade 17 ustanova za liječenje ebole, obuče 500 medicinskih radnika sedmično, uspostave zajedničke komande u Monroviji, Liberiji, kako bi koordinirali između SAD-a i međunarodne pomoći, distribuirati zdravstvene upute na lecima hiljadama domaćinstava, te organizirati lokalne kampanje kako bi ljudi znali kako da se ponašaju s pacijentom.

Sierra Leone, Liberija i Gvineja su najgore pogođene zemlje ovom epidemijom koja je do sada oduzela 2.400 života. Više od polovine umrlo je u Liberiji. Svjetska zdravstvena organizacija otkrila je hiljade novih slučajeva u toj zemlji.

Ebola se prenosi s čovjeka na čovjeka direktnim kontaktom s inficiranom krvi ili drugom tjelesnom tekućinom, ili indirektnim kontaktom sa zaraženim okruženjem.