Svijet
0

Obama predstavio konkretan plan borbe protiv epidemije ebole u Zapadnoj Africi

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama danas je predstavio konkretne korake velikog plana borbe protiv epidemije ebole u Zapadnoj Africi.

Obama će poslati 3.000 članova vojnog osoblja u Zapadnu Afriku kako bi učestvovali u velikom programu borbe protiv epidemije ebole. Također, planirano je otvaranje centara za tretman oboljelih, kao i obučavanje zdravstvenih radnika.

Obamin ured je saopštio kako će ove mjere uveliko pomoći u borbi protiv epidemije ebole, od koje je dosad preminulo 2.200 ljudi.

Ovo su konkretni planovi koje je predsjednik Obama objavio u utorak:

Sjedinjene Američke Države će uspostaviti regionalnu bazu kako bi se ubrzao transport opreme u zemlje Zapadne Afrike. U planu je i izgradnja 17 zdravstvenih centara i ustanova u regiji za liječenje pacijenata zaraženih ebolom, od kojih će svaki imati 100 kreveta.

Iz ureda Baracka Obame nisu kazali kako će se ove ustanove graditi, no vlasti su kazale kako je potrebno najmanje 1.000 novih kreveta sedmično kako bi se bolest držala pod kontrolom. Novi plan uključuje 1.700 kreveta.

Sjedinjene Američke Države će omogućiti trening za 500 zdravstvenih radnika sedmično.

SAD će rasporediti 65 jedinica u Liberiji kako bi se brinuli o zdravstvenim radnicima koji se razbole tokom liječenja pacijenata.

Ove sedmice će 50.000 paketa zdravstvene zaštite biti isporučeno u Liberiju, a cilj je pomoć 400.000 najugroženijih kućanstava u toj zemlji.