Svijet
12

Broj oboljelih od ebole bi se mogao povećati na 10.000 slučajeva sedmično

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Broj novih slučajeva obolijevanja od ebole bi mogao porasti na 10.000 sedmično u Gvineji, Liberiji i Sierra Leoneu upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija. Medicinska sestra je prva osoba koja ima ebolu u Americi, a Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je saopćio da imaju novi plan za pomoć bolnicama u borbi protiv smrtonosnog virusa.

"Za bilo koju bolnicu bilo gdje u zemlji koja ima potvrđeni slučaj ebole, mi ćemo sastaviti tim koji će biiti na terenu za nekoliko sati", izjavio je direktor CDC doktor Tom Frieden.

Interventni tim čine stručnjaci za kontrolu infekcije, zaštitne opreme i eksperimentalne terapije.Takav tim može spriječiti slučajeve kao što je onaj u Dallasu gdje je umrla medicinska sestra koja je bila članica liječničkog tima koji je pripremljen za liječenje pacijenata od ebole.

"Volio bih da smo imali tim na terenu od prvog dana, kada je prvom pacijentu dijagnosticirana ebola. To bi moglo spriječiti ove infekcije. Mi ćemo od sada raditi u svakom dijelu SAD-a, gdje god da se pojavi novi slučaj ebole", rekao je Frieden, piše CNN.

Pomoćnik direktora Svjetske zdravstvene organizacije doktor Bruce Aylward je saopćio novinarima da bi se stanje zbog ebole moglo pogoršati. Stopa smrtnosti je povećana sa 50 na 70 posto rekao je on. Do kraja godine to bi moglo biti između 5.000 i 10.000 novih slučajeva sedmično u zapadnoj Africi.