Svijet
6

WHO: Epidemija ebole je veoma potcijenjena, broj mrtvih porastao na 1.145

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Opasnost od epidemije ebole u Zapadnoj Africi je veoma potcijenjena, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija, a dokaz za to je povećanje broja mrtvih.

Ebolom je zaraženo 2.127 ljudi u Nigeriji, Gvineji, Liberiji i Siera Leoneu otkako se pojavila ove godine.

Od tog broja oboljelih je umrlo 1.145 ljudi.

"Epidemija će se zadržati još neko vrijeme. Broj prijavljenih i smrtnih slučajeva jasno pokazuje da se epidemija potcjenjuje", navodi WHO u saopćenju.

WHO nije dala svoju procjenu o broju neprijavljenih slučajeva te se udružuje sa zemljama pogođenim ebolom kako bi se skupile informacije na terenu.

"WHO prikuplja detaljne podatke o epidemiji, kako bi se odredila područja prenosa te kako bi se locirale ustanove za pomoć oboljelim i ustanovila količina medicinskog materijala", dodaje se u saopćenju.

WHO radi i sa drugim organizacijama uključujući Svjetski program hrane, kako bi se osigurala hrana za milion ljudi, koji su u karantinu u selima u Gvineji, Liberiji i Siera Leoneu.

"Naš tim nije u direktnom kontaktu s karantinom i centrima za liječenje. Hranu dostavljamo medicinskom osoblju, koje je zaduženo za distribuciju", dodaje se u saopćenju.

Eksperti se bore protiv širenja epidemije, a razmatra se i korištenje eksperimentalnih vrsta liječenja i vakcina, jer efikasne ne postoje.

Ebola se širi kontaktom organa i tjelesnih tekućina poptu krvi, pljuvačke, urina i drugih tekućina oboljelih osoba.

Smrtonosni virus uzrokuje virusnu hemoragijsku groznicu, koja utječe na više organa.

Rani simptomi uključuju iznenadnu groznicu, slabost, bol u mišićima, glavobolju i upalu grla. Kasnije se javlja povraćanje, proliv, poremećaj funkcije jetre i bubrega, a ponekad i unutrašnja i vanjska krvarenja.

Dva Amerikanca su na liječenju od ebole nakonšto su se zarazili pomažući pacijentima u Liberiji. Smješteni su u izoliranu bolničku jedinicu u Atlanti i oporavljaju se.

Španski svećenik, koji je zaražen u Liberiji, umro je ove sedmice.