Svijet
4

Broj umrlih od ebole u zapadnoj Africi povećao se na 467 osoba

Klix.ba
Broj osoba koje su umrle od smrtonosnog virusa ebole u zapadnoj Africi porastao je na 467, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Od 23. juna zabilježeno je 68 smrtnih slučajeva, objavio je WHO. To je najveća epidemija u smislu smrtnih slučajeva i geografskog širenja, te se proširila na Gvineju, Sierra Leone i Liberiju.

Ebola je hemoragijska groznica koja nema lijeka i širi se putem znoja, krvi ili urina inficiranih ljudi i životinja.

Najveći broj smrtnih slučajeva zabilježen je u južnoj regiji Guekedou u Gvineji, gdje je prvi slučaj zabilježen u februaru.

Povećanje broja žrtava izvršit će pritisak na ministre zdravlja u 11 zapadnih afričkih država koji se u srijedu trebaju sastati kako bi diskutovali o ovoj krizi.

"Ovakva epidemija zahtjeva snažnu reakciju u zemljama a posebno u graničnim područjima", saopćio je WHO.

Predsjednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf upozorila je u ponedjeljak da će svako ko bude uhvaćen da krije pacijente koji boluju od ebole biti krivično gonjen. Kazala je kako se veliki broj pacijenata krije u kućama i crkvama umjesto da primaju medicinsku pomoć.

Sierra Leone je izdala isto upozorenje prošle sedmice, naglasivši kako su neki pacijenti pobjegli iz bolnice jer žele sakriti da imaju ebolu.

Liberijski ministar zdravstva formirao je centre za pružanje liječničke pomoći i pokrenuo je javnu kampanju koja uključuje treninge za zdravstvene uposlenike u kojima ih obučavaju da trebaju nositi zaštitnu odjeću i uvođenje zabrane bolnicama da odbiju pacijente koji imaju ebolu.

Vezani članci