Svijet
0

SAD poziva Palestince da sporazum osigura mir s Izraelom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bijela kuća pozvala je u srijedu Palestince da sporazum o pomirenju između dosad suparničkih palestinskih pokreta Fataha i Hamasa provedu na način koji će osigurati napredak mira s Izraelom, a ne njegovo podrivanje.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je novinarima, nakon što su glavne palestinske frakcije zaključile sporazum kojim prekidaju četverogodišnji razdor, da Washington i dalje proučava pojedinosti tog sporazuma.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ocijenio je u srijedu u Londonu da je sporazum o pomirenju između suparničkih palestinskih frakcija "težak udarac miru i velika pobjeda terorizma".

Sporazum o međupalestinskom pomirenju proglasili su predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas i šef Hamasa Halid Mešal nakon jednoipogodišnjih pregovora. Njime se predviđa formiranje vlade, prihvatljive Fatahu koji upravlja Zapadnom obalom i Hamasu koji upravlja u Pojasu Gaze. Vlada bi upravljala do predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji se trebaju održati u roku od godinu dana.