Ehud Barak
0

"Izrael neće pregovarati s vladom u kojoj je Hamas"

FENA
Ehud Barak (Foto: AFP)
Ehud Barak (Foto: AFP)
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak istakao je u četvrtak da ne dolazi u obzir da Izrael pregovora s palestinskom vladom jedinstva, "ako pokušaju da je formiraju", nakon objave o pomirenju dviju rivalskih palestinskih frakcija, Fataha i Hamasa.

"Hamas je ubilačka teroristička organizacija koja ispaljuje rakete na građane i nedavno je ispalila protutenkovsku raketu na školski autobus", rekao je Barak, objasnivši da je to "organizacija s kojom nema šta da se diskutuje".

Predstavnici Fataha i Hamasa su jučer u Kairu objavili odluku o pomirenju i formiranju prijelazne vlade pred izbore posle četverogodišnjeg neslaganja koje je kulminiralo krvavim prevratom u Gazi, kada su hamasovci preuzeli vlast na toj teritoriji.

Barak je ranije danas izjavio da Izrael treba da pregovora sa najavljenom palestinskom vladom jedinstva samo ako odbaci terorističke aktivnosti i prizna Izrael.

U zvaničnom saopćenju izdatom kasnije, on je također zahtijevao da i prijatelji Izraela u međunarodnoj zajednici odbiju da razgovaraju sa vladom u kojoj je Hamas "ukoliko ta grupa ne prođe kroz duboke i fundamentalne promjene".

Među tim promjenama Barak je naveo odustajanje od terora, raspuštanje terorističke infrastrukture i prihvaćanje uvjeta četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika koju čine SAD, UN, EU i Rusija.

Četvorka je odavno tražila od Hamasa da prizna Izrael, ranije sporazume s tom zemljom i odbaci nasilje.

"To zapravo znači prihvaćanje svih ranijih sporazuma sklopljenih s Izraelom", rekao je Barak, naglasivši da Hamas također mora da pokaže volju da pregovara.

"Samo uz te uslove postoji osnova za diskusiju s Hamasom. Ja ne vidim da se to dešava", kazao je izraelski ministar odbrane, ali je također izrazio i tračak sumnje da će dogovor o pomirenju biti zaista potpisan, ocijenivši da je to suviše rano predvidjeti.

I drugi izraelski zvaničnici dočekali su sa skepsom vijesti o palestinskom pomirenju upozoravajući između ostalog na opasnost da Hamas preuzme i Zapadnu obalu na kojoj dominira Fatah.

Predsjednik Izraela Shimon Peres rekao je da je dogovor "greška" koji može da spriječi formiranje nezavisne palestinske države.

Jedan od vođa Hamasa u pojasu Gaze Mahmud Zahar istakao je da program nove vlade neće predvidjeti pregovore s Izraelom, dok je palestinski predsjednik Mahmud Abas, vođa Fataha, nagovijestio da će ih voditi PLO (Palestinska oslobodilačka organizacija) kojoj Hamas ne pripada.