{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Izrael neće pregovarati s vladom u kojoj je Hamas"

F
28.4.2011. u 21:45
0
4
"Izrael neće pregovarati s vladom u kojoj je Hamas"
0
"Izrael neće pregovarati s vladom u kojoj je Hamas"
Ehud Barak (Foto: AFP)
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak istakao je u četvrtak da ne dolazi u obzir da Izrael pregovora s palestinskom vladom jedinstva, "ako pokušaju da je formiraju", nakon objave o pomirenju dviju rivalskih palestinskih frakcija, Fataha i Hamasa.
"Hamas je ubilačka teroristička organizacija koja ispaljuje rakete na građane i nedavno je ispalila protutenkovsku raketu na školski autobus", rekao je Barak, objasnivši da je to "organizacija s kojom nema šta da se diskutuje".

Predstavnici Fataha i Hamasa su jučer u Kairu objavili odluku o pomirenju i formiranju prijelazne vlade pred izbore posle četverogodišnjeg neslaganja koje je kulminiralo krvavim prevratom u Gazi, kada su hamasovci preuzeli vlast na toj teritoriji.

Barak je ranije danas izjavio da Izrael treba da pregovora sa najavljenom palestinskom vladom jedinstva samo ako odbaci terorističke aktivnosti i prizna Izrael.

U zvaničnom saopćenju izdatom kasnije, on je također zahtijevao da i prijatelji Izraela u međunarodnoj zajednici odbiju da razgovaraju sa vladom u kojoj je Hamas "ukoliko ta grupa ne prođe kroz duboke i fundamentalne promjene".

Među tim promjenama Barak je naveo odustajanje od terora, raspuštanje terorističke infrastrukture i prihvaćanje uvjeta četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika koju čine SAD, UN, EU i Rusija.

Četvorka je odavno tražila od Hamasa da prizna Izrael, ranije sporazume s tom zemljom i odbaci nasilje.

"To zapravo znači prihvaćanje svih ranijih sporazuma sklopljenih s Izraelom", rekao je Barak, naglasivši da Hamas također mora da pokaže volju da pregovara.

"Samo uz te uslove postoji osnova za diskusiju s Hamasom. Ja ne vidim da se to dešava", kazao je izraelski ministar odbrane, ali je također izrazio i tračak sumnje da će dogovor o pomirenju biti zaista potpisan, ocijenivši da je to suviše rano predvidjeti.

I drugi izraelski zvaničnici dočekali su sa skepsom vijesti o palestinskom pomirenju upozoravajući između ostalog na opasnost da Hamas preuzme i Zapadnu obalu na kojoj dominira Fatah.

Predsjednik Izraela Shimon Peres rekao je da je dogovor "greška" koji može da spriječi formiranje nezavisne palestinske države.

Jedan od vođa Hamasa u pojasu Gaze Mahmud Zahar istakao je da program nove vlade neće predvidjeti pregovore s Izraelom, dok je palestinski predsjednik Mahmud Abas, vođa Fataha, nagovijestio da će ih voditi PLO (Palestinska oslobodilačka organizacija) kojoj Hamas ne pripada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: