Okončanje dugogodišnjih tenzija
0

Palestinci pozvani da potpišu dogovor o ujedinjavanju

FENA
Mahmud Abas (Foto: AP)
Mahmud Abas (Foto: AP)
Egipat je pozvao palestinske lidere u Kairo sljedeće sedmice da potpišu dogovor o ujedinjenu između Fataha i Hamasa, saopćili su danas palestinski zvaničnici.

Trodnevna ceremonija počet će 2. maja, a dokument će na kraju zvanično potpisati palestinski predsjednik Mahmud Abas, vođa Fataha, i lider Hamasa Haled Mašal, koji živi u izgnanstvu u Siriji.

Postizanje dogovora, koji je mnoge iznenadio, objavljeno je u srijedu u Kairu, a rezultat je čitave serije tajnih pregovora vođenih u Egiptu. Njime se poziva na formiranje privremene vlade pred izbore koji će se održati u roku od osam mjeseci, kako je naknadno rečeno.

Time će biti okončano četverogodišnje neprijateljstvo između dvije glavne palestinske frakcije, koje je kulminiralo kratkim građanskim ratom, u kome je islamistički Hamas silom preuzeo vlast u pojasu Gaze, pobijedivši snage lojalne umjerenijem Fatahu. Od tada je Abasov Fatah dominirao samo na Zapadnoj obali.

Izrael je odbacio dogovor, upozorivši da Abas ne može biti mirovni partner ako se udružuje sa Hamasom koji u svojoj povelji poziva na uništenje te zemlje.

I zapadne sile primile su hladno vesti o dogovoru u ujedinjenju, istakavši da očekuju od nove palestinske administracije ispunjenje međunarodnih zahtjeva o priznanju Izraela i odbacivanju nasilja, prenijela je agencija Reuters.

Dogovor o ujedinjenju objavljen je u vrijeme kada su mirovni pregovori u zastoju i palestinska strana ulaže napore da se nezavisna Palestina prizna unilateralno u UN u septembru.

Poznavaoci prilika navode da bi primjena najnovijeg dogovora mogla biti teška jer i Fatah i Hamas imaju svoje sigurnosne snage. U ispunjenju će im pomoći egipatska sigurnosna misija koja stiže u Gazu u maju, kako se očekuje.

Lider Hamasa u Gazi Ismail Hanije pozvao je Abasa da ne dozvoli da protivnici, Izrael i SAD, utiču na dogovor.

"Svaki palestinsko-palestinski dogovor će se svakako suočiti s izazovima i preprekama, ali s voljom, odlučnošću i ozbiljnim namjerama mi možemo da prebrodimo te prepreke, posebno izraelsku i američku," rekao je Hanije, odbacivši međunarodne pozive i ponovivši odbijanje Hamasa da prizna Izrael.