Svijet
0

SAD pozdravljaju uspješnu provedbu izbora na Tajvanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Države u subotu su čestitale Ma Ying-jeou na pobjedi da predsjedničkim izborima na Tajvanu, uz isticanje snage i vitalnosti tajvanske demokracije, te važnosti mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu te "dobrobiti naroda Tajvana" za Washington.

"SAD čestita Ma Ying-jeou na pobjedi na današnjim izborima na Tajvanu. Tajvan je održao slobodne i poštene izbore i njegov narod treba biti ponosan na taj važan događaj za njegovu demokraciju", saopćio je State Department, prenijela Hina.

Predsjednik George W. Bush je istaknuo kako je Tajvan "još jednom pokazao snagu i vitalnost svoje demokracije", objavila je Bijela kuća.

On je ocijenio kako izbori nude novu priliku Tajvanu i Pekingu za međusobno približavanje i mirno rješavanje razlika, kako bi "gradili bitne temelje mira i stabilnosti vodeći dijalog svim dostupnim sredstvima", suzdržavajući se od jednostranih koraka koji mogu pogoršati situaciju.

Bush je poručio da održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu i dobrobit naroda Tajvana ostaje od duboke važnosti za SAD, te najavio "daljnje održavanje bliskih neslužbenih veza s Tajvanom kroz Američki institut na Tajvanu" u skladu s dugoročnom američkom politikom jedne Kine.