Svijet
0

SAD očekuju skori dijalog s Kinom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Države objavile su u utorak da očekuju još dijaloga na visokom nivou s Kinom u idućih nekoliko mjesecima, te izrazile nadu u saradnju Pekinga kod međunarodnog pritiska na Iran zbog nuklearnog programa.

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley rekao je da je Kina predložila SAD-u datum za sljedeći krug "Strateškog i ekonomskog dijaloga", u kojem je prošle godine sudjelovala državna tajnica Hillary Clinton.

Na pitanje novinara je li vjerovatno da će se dijalog održati u sljedećih nekoliko mjeseci, Crowley je odgovorio "da, ...vjerovatno prije nego kasnije".

U julu 2009., Clinton i ministar finansija Timothy Geithner predstavljali su američku stranu u prvom izdanju razgovora, na kojima je razmatran široki spektar pitanja koja se pojavljuju u odnosima najveće svjetske ekonomije i najveće zemlje u razvoju.

Dvije zemlje odlučile su tada da se sljedeći krug razgovora održi u Pekingu 2010. između "posebnih predstavnika" predsjednika Baracka Obame i predsjednika Hua Jintaoa.

Odnosi između SAD-a i Kina uzdrmani su posljednjih mjeseci s nekoliko sporova vezanih uz cenzuru Interneta, trgovinske namete, prodaju američkog oružja Tajvanu i primanje tibetanskog duhovnog vođe u egzilu, Dalaj lame, u Bijeloj kući.

Zamjenik državne tajnice James Steinberg i glavni savjetnik za Aziju predsjednika Obame, Jeffrey Bader, borave u Pekingu ove sedmice na razgovorima koji bi trebali ublažiti napetosti između dvije zemlje.

"Ako to govori da smo se usredotočili na budućnost i važna pitanja na kojima možemo raditi zajedno, mislim da je to ohrabrujuće", rekao je Crowley.

"To je razlog zašto smo izričito tražili ovaj sastanak, da bi se mogli preusmjeriti na vrlo konkretna pitanja, uključujući očito i našu zajedničku zabrinutost oko Irana", dodao je Crowley.

Kina, koja je najveći trgovinski partner Teherana, oklijeva oko podrške oštrijim sankcijama protiv Irana zbog njegovog nuklearnog programa, za koji zapadne zemlje vjeruju da je namijenjen proizvodnji atomskog oružja.

Prema agencijskim izvještajima iz Vijeća sigurnosti UN-a, SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka pripremile su nacrt rezolucije s novima sankcijama Iranu i čeka se samo podrška Pekinga da se prijedlog stavi na raspravu.