UN
0

Kina protiv novih sankcija Iranu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama Zhang Yesui izjavio je u utorak da Peking nije spreman odmah podržati sankcije koje zapadne sile žele uvesti Iranu, ističući da je za rješavanje iranskoga nuklearnog problema potrebno više vremena i strpljenja.

"Ovo nije pravo vrijeme ni pravi trenutak za sankcije jer su diplomatski napori u toku", rekao je Zhang.

Ambasador Kine, koja ovog mjeseca predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, kazao je da je potrebno još vremena i strpljenja za diplomatske pregovore s Teheranom, prenijela je agencija Reuters.

On je naglasio da još ima prostora za prevladavanje razlika i pronalaženje rješenja kroz diplomatske napore.

Zhang je najavio da će se predstavnici ministarstava vanjskih poslova Kine, Rusije, SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Njemačke sastati krajem mjeseca da bi razgovarali o iranskome nuklearnom programu, za koji zapadne sile sumnjaju da ima za cilj proizvodnju atomskog oružja.

Teheran odbacuje te optužbe, tvrdeći da je njegova isključiva namjena proizvodnja električne energije.

Ujedinjene nacije su već tri puta uvodile sankcije Iranu zbog odbijanja da prekine nuklearne aktivnosti, a SAD i njeni saveznici tvrde da je sada vreme za nove, ali se tome protive Kina i Rusija.

Peking i Moskva imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti, pa bi mogle mogle blokirati svaku rezoluciju o uvođenju novih sankcija Iranu.

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u ponedjeljak kako Washington vjeruje da su nove sankcije neophodne da bi se izvršio pritisak na Iran i njegovu Revolucionarnu gardu da obustave nuklearni program, bez nanošenja štete običnim ljudima, prenio je Reuters.