Pristala i Kina
0

Vodeće svjetske sile postigle dogovor o sankcijama za Iran

FENA
Šest vodećih svjetskih sila, uključujući Kinu, dogovorilo se u srijedu da u idućih nekoliko dana započnu raditi na novim sankcijama za Iran zbog njegovogog spornog nuklearnog programa.

Kako je neimenovani izvor rekao Reutersu, predstavnici SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Rusije postigli su dogovor s Pekingom tokom konferencijskog razgovora.

"Postignut je dogovor s Kinom da rad na rezoluciji Vijeća sigurnosti (Ujedinjenih naroda) započne u sljedećih nekoliko dana", rekao je ovaj izvor.

"Ovo je velika pobjeda za Sjedinjene Države i Evropljane. Kina je načinila veliki korak", istaknuo je isti izvor, koji nije iznio više detalja o postignutom dogovoru.

Diplomati kažu da Kina polako pristaje uz mišljenje ostalih svjetskih sila uključenih u pregovore o Iranu da protiv Teherana treba uvesti novi set sankcija.

Iako bi četiri zapadne sile željele da se rezolucija usvoji već sljedećeg mjeseca, prije konferencije UN-a o neširenju nuklearnog oružja koja će biti održana u maju, pregovori o novim sankcijama za Iran vjerojatno će se odužiti bar do juna.

Svjetski lideri optužuju Iran da razvija nuklearno oružje, dok Teheran tvrdi da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namjenu.