Washington
0

Obama i Hu Jintao razgovarali o novim sankcijama Iranu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama i kineski predsjednik Hu Jintao u ponedjeljak su približili stajališta o pritisku na Iran zbog daljnjeg razvoja nuklearnog programa, te dali upute svojim diplomatima da rade na novom paketu mogućih sankcija, izjavio je nakon sastanka dužnosnik Bijele kuće.
  • Dvojica čelnika sastala su se, na marginama samita o nuklearnoj sigurnosti u Washintonu, a Iran je bio glavna tema njihovog 90-minutnog razgovora, izjavio je pomoćnik Obaminog savjetnika za nacionalnu sigurnost, Jeff Bader.

  • Oni su spremni sarađivati s nama, rekao je Bader, prenosi AP. On je to nazvao još jednim znakom međunarodnog jedinstva oko pitanja Irana.

Optimistički ton odražava nedavno zatopljenje u diplomatskim odnosima Washingtona i Pekinga.

Baderove riječi potvrđuju nedavne izjave američke državne tajnice Hillary Clinton i ambasadorice SAD-a pri UN-u Susan Rice da su Kinezi sada spremni razgovarati o sankcijama Iranu, čemu su se ranije protivili. Na tekstu rezolucije o sankcijama Iranu počelo se raditi prošle sedmice u Vijeću sigurnosti UN.

Kineska agencija Xinhua ne dijeli optimizam Bijele kuće, ističući u svom izvještaju iz Washingtona da je predsjednik Hu rekao kako se "Kina nada da će strane pojačati diplomatske napore i aktivno tragati za načinima rješavanja iranskog nuklearnog pitanja kroz dijalog i pregovore".

Istodobno se ističe da je Hu na sastanku s Obamom rekao kako "Kina i SAD dijele isti cilj prema iranskom nuklearnom pitanju", te da je Kina spremna nastaviti konzultacije i koordinaciju sa SAD-om i drugim članicama grupe P5+1, koju čini pet stalnih članica VS UN i Njemačka.

  • Hu je iznio načelno stajalište Kine prema iranskom nuklearnom pitanju, rekavši da je Kina uvijek predana pridržavanju međunarodnog režima neširenja nuklearnog oružja, te miru i stabilnosti na Bliskom istoku, ističe Xinhua.

  • Obama i Hu razgovarali su i o pitanju otvorenosti kineskog tržišta te o politici tečaja kineske valute juana, pri čemu je Obama ponovio svoje stajalište kako postoji potreba za "više tržišno orijentiranom tečajnom stopom, rekao je Jeff Bader.

Američki proizvođači tvrde da Kina umjetno drži svoju valutu vezanu za dolar, kako bi svoj izvoz učinila jeftinijim. Međutim, Peking je posljednjih nekoliko dana dao naznake da kreće prema mogućem rastu svoje valute.

Na sastanku su bili i američki ministar financija Timothy Geithner, te ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Summers.