Guardian
0

Na vidiku otopljavanje odnosa između SAD-a i Kine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na vidiku je otopljavanje odnosa između SAD-a i Kine, nakon višemjesečne napetosti između dvije supersile oko pitanja kao što je američka prodaja oružja Tajvanu, odnos prema tibetanskom duhovnom vođi Dalaj-lami i ogroman trgovinski debalans, piše u petak londonski The Guardian.

List navodi da je američka administracija strahovala kako će zbog ovih problema Kina bojkotirati samit o nuklearnom razoružanju sredinom aprila u Washingtonu, ali da predsjednik Barack Obama, nakon uspjeha na domaćem planu u vezi sa usvajanjem zdravstvene reforme, sada može zabilježiti i vanjskopolitički poen.

Kineski predsjednik Hu Jintao potvrdio je, naime, da dolazi na samit, i to neposredno nakon što je Peking nakon dugog odbijanja prihvatio da se uključi u pregovore o uvođenju sankcija UN-a Teheranu, na čemu zbog spornoga iranskog nuklearnog programa zapadne sile već dugo insistiraju.

Guardian, međutim, prenosi da bi popravljanje odnosa mogao poremetiti predstojeći godišnji izvještaj američkog ministarstva finansija, u kojem bi Kina bila optužena da nauštrb američkih interesa manipulira vrijednošću domaće valute juana.

Promatrači kažu da je Kina pristala na spomenute pozitivne korake upravo zato što je dobila garancije da će ova kritika u izvještaju izostati, prenosi Guardian.