Sunday Times
0

Kineski jastrebovi žele hladni rat s Amerikom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Londonski The Sunday Times piše da se kineski lideri, ohrabreni "katastrofalnom" posjetom Baracka Obame njihovoj zemlji, sada ne usteže od direktne konfrontacije s Washingtonom. U tome ih podržava, ako je vjerovati nedavnoj anketi, i više od 50 posto Kineza čije je mišljenje da se Kina i Amerika kreću ka novome "hladnom ratu".

SAD i Kina imaju brojna sporna pitanja: Tajvan, Tibet, trgovinu, klimatske promjene, slobodan internet i ljudska prava, što je zatrovalo odnose tokom mjeseci uoči posjete američkog predsjednika.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Sunday Times piše da američka vlada sada obavlja neprijatni post mortem, kako bi ustanovila kako je došlo do toga da se Obama prikaže kao slab političar.

Iako je službeno saopćenje o posjeti Kini bilo u superlativima, diplomati otkrivaju da je atmosfera bila vrlo hladna, da se kineski domaćini nisu složili ni s jednom tačkom predloženog američkog protokola, a da su osobni odnosi između Obame i predsjednika Hua Jintaoa bili hladni.

Brojni pokušaji Kineza da ponize predsjednika Obamu razljutili su američke dužnosnike, kao i samoga Obamu, što je bilo vidno tokom klimatske konferencije u Kopenhagenu.

Neki diplomati u Pekingu čak tvrde da Kinezi s visine gledaju na sadašnjeg američkog predsjednika, koji se razlikuje od svojih bijelih, anglosaksonskih, protestantskih prethodnika.

Kinezi također u predstojećoj godini tigra žele pokazati zube Americi, na koju su sad bijesni zbog prodaje oružja Tajvanu i planiranog susreta Obame s Dalaj-lamom.

Neki kineski dužnosnici sada kažu da bi zauzvrat trebalo prodati oružje Sjevernoj Koreji, Iranu, Siriji, Kubi i Venecueli, prenosi The Observer.