SAD nudi 10 mil. dolara za informacije o 'financijeru' Al-Qaide

F
FENA
22.12.2011. u 20:35
0
25
SAD nudi 10 mil. dolara za informacije o 'financijeru' Al-Qaide
0
SAD nudi 10 mil. dolara za informacije o 'financijeru' Al-Qaide
Sjedinjene Američke Države su u četvrtak ponudile 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do Ezedina Abdela Aziza Halila, Sirijca koji djeluje u Iranu" i koji je predstavljen kao financijer islamističke mreže Al-Qaida.
Ovo je prvi put da se za nekog "financijera terorizma" daje nagrada, precizirao je Robert Hartung, visoki zvaničnik za pitanja sigurnosti u State Departmentu.

Prema podacima s kojim raspolaže Washington, on je poznat i po imenu Jasin el-Suri i rođen je u Siriji 1982.

Ministarstvo financija ga je sankcioniralo u julu, predstavljajući ga kao "logističara Al-Qaide visokog nivoa, koji živi u Iranu i vodi aktivnosti iz te zemlje, u okviru dogovora između Al-Qaide i iranske vlade".

Njegova uloga je u tome da šalje novac i regrutira militante od Bliskog do Srednjeg istoka koji prolaze kroz Iran da bi se pridružili Al-Qaidi u Pakistanu.

Za njim se traga u ime programa "Nagrade za pravdu" koji je ustanovljen 1980. godine i čiji je cilj da "lokalizira" osobe za kojim se traga zbog terorističkih akcija protiv SAD-a.

Za sadašnjeg vođu Al-Qaide Ajmana el-Zavahirija ponuđena je najveća nagrada od 25 miliona dolara, u okviru istog programa.


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: