Amerika ucijenila glavu iranskog finansijera Al Qaede

S
Sarajevo-x.com
23.12.2011. u 15:58
0
5
Amerika ucijenila glavu iranskog finansijera Al Qaede
0
Amerika ucijenila glavu iranskog finansijera Al Qaede
Američki State Department ponudio je deset miliona dolara za informaciju koja će pomoći da se pronađe finansijer Al-Qaede, Ezedin Abdel Aziz Khalil poznatiji pod imenom Yasin al Sur, prenosi Foxnews.com.
Sur, koji je rođen 1982. godine, navodno ima saradnju sa Iranskom vladom i Al-Qaedom od 2005. godine, po kojoj vrši transfere novca za potrebe talibana u Pakistanu i Afganistanu, za potrebe treninga i ostalih operativnih troškova.

Zasin as-Suri nije samo donator nego je on zadužen za donatorsku mrežu i za sakupljanje novca od donatora zemalja Perzijskog zaljeva. Sur je optužen i da oslobađa osoblje Al-Qaedine mreže iz iranskih zatvora.

"Kada ih oslobodi putem mreže korumpiranih zatvorskih vlasti, Sur ih odvodi u Pakistan i dalje usmjerava u kampove za trening", stoji u izjavi State Departmenta.

Sur je u kategoriji nagrada za deset miliona zajedno sa trojicom visoko rangiranih članova u terorističkoj organizaciji. Najviši iznos od 25 miliona dolara nagrade ponuđen je za informaciju o vođi Al-Qaede Aymanu al-Zawahiriju.


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: