Svijet
0

SAD ne žele nametati mirovna rješenja u sukobu između Izraelaca i Palestinaca

FENA
Jason Greenblatt (Foto: EPA-EFE)
Jason Greenblatt (Foto: EPA-EFE)
Nakon što su Sjedinjene Američke Države intenzivirale svoje napore da ostvare mir između Palestinaca i Izraelaca i u te napore uključile i regionalne aktere, jedan visoki zvaničnik Bijele kuće u nedjelju je kazao da SAD neće zaraćenim stranama nametati mirovno rješenje.

"Kako je predsjednik Donald J. Trump jasno poručio, on je lično posvećen postizanju mirovnog sporazuma između Izraelaca i Palestinaca koji će pomoći ulasku u eru većeg regionalnog mira i prosperiteta. Prije nekoliko mjeseci predsjednik je zadužio svoje savjetnike da nastave razgovore s regionalnim partnerima o najboljem načinu za pružanje podrške mirovnim naporima. Ti razgovori se i dalje vode", rekao je ovaj zvaničnik, javlja palestinska novinska agencija WAFA.

Jason Greenblatt, specijalni predstavnik SAD-a za međunarodne pregovore, je nedavno posjetio Kairo, Aman, Jerusalem i Ramallah i sastao se sa zvaničnicima, te će tokom sljedećih sedmica održati još sastanaka u okviru ovih napora, naveo je ovaj zvaničnik.

Greenblatt se nedavno vratio iz Saudijske Arabije gdje je, zajedno s Trumpovim visokim savjetnikom Jaredom Kushnerom i zamjenicom savjetnika za nacionalnu sigurnost na polju strategije Lindom Powell, održao sastanke na temu palestinsko-izraleskog konflikta.

Kushner također često komunicira sa zvaničnicima iz Izraela, Palestine, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana i Saudijske Arabije.

"Iako ovi regionalni pregovori igraju važnu ulogu, predsjednik ponavlja da o miru između Izraelaca i Palestinaca jedino mogu pregovarati te dvije strane, te da će SAD nastaviti blisko sarađivati s dvjema stranama kako bi se ostvario napredak ka tom cilju. Nikakav sporazum neće biti nametnut Izraelcima i Palestincima. Mi smo posvećeni pomaganju u postizanju dogovora koji će poboljšati situaciju za obje strane", izjavio je ovaj zvaničnik Bijele kuće.