Američki interes
0

SAD ne žele da Velika Britanija istupi iz Evropske unije

Klix.ba
Philip Gordon
Philip Gordon
Američki predsjednik Barack Obama uputio je upozorenje u vezi sa planovima Vlade Velike Britanije da se građani na referendumu izjasne o ostanku u Evropskoj uniji.

Ugledni član Obamine administracije izjavio je kako Sjedinjene Američke Države ne žele da Velika Britanija istupi iz Evropske unije. Pomoćnik američkog ministra za Evropu Philip Gordon je to kazao komentirajući izvještaje o tome da britanski premijer David Cameron planira organizovati referendum za 2018. godinu.

"Mi imamo sve intenzivniji odnos sa EU, koja ima sve veću ulogu u svijetu, i želimo da je Velika Britanija dio toga. To je američki interes", rekao je Gordon i nastavio:

"Velika Britanija je naš specijalni partner. Oni dijele naše interese i vrijednosti i imaju značajne resurse. Više od bilo čijeg, njihov glas u EU je bitan i presudan za SAD".

Gordon je također kazao kako je uvjeren da Velika Britanija može pospješiti svoj odnos sa Briselom i priskrbiti sebi ključne ovlasti. Istakao je i stav prema kojem SAD žele da se zemlje Evropske unije okrenu ekonomskim pitanjima umjesto unutrašnjih rasprava, prenio je The Sun.