Referendum nakon 2015.
32

Velika Britanija bi mogla istupiti iz Evropske unije

SRNA
David Cameron
David Cameron
Britanski premijer David Cameron predložit će da nakon izbora 2015. godine bude održan referendum na kojem će se građani te zemlje izjasniti da li su za ostanak u EU.

Cameron će danas u obraćanju u Londonu izraziti želju za ponovne pregovore o uslovima britanskog članstva, jer je "razočarenje javnosti EU na najvišem nivou".

Prema ranije objavljenim izvodima iz govora, Cameron će istaći da će njegova Konzervativna stranka pitanje referenduma uvrstiti u svojoj kampanji za opšte izbore koji se u Velikoj Britaniji održavaju za dvije godine.

"U narednom manifestu Konzervativne stranke 2015. godine od britanskog naroda biće zatraženo da daju mandat vladi u novom sazivu da pregovara o novom dogovoru sa našim evropskim partnerima. Kada pregovorima dođemo do novog dogovora, britanskom narodu dat ćemo veoma jednostavan izbor da li žele da ostanu u evropskom bloku pod novim uslovima ili da u potpunosti izađu iz članstva", navodi se u Cameronovom govoru.

Cameron će najaviti da će u prvoj polovini 2015. godine biti održan referendum ukoliko konzervativna vlada bude osvojila apsolutnu većinu.

Britanski premijer izrazit će uvjerenje da je neophodan referendum o članstvu u evropskom bloku, koji se u sadašnjem obliku nameće u život Britanaca.

Šef britanske vlade reći će da shvata one koji su nestrpljivi da se referendum o ostanku ili izlasku iz EU odmah održi, ali je insistirao da "momenat za tako nešto još nije odgovarajući".

Cameron je trebao da održi govor krajem prošle sedmice u Amsterdamu, ali je odgođen zbog talačke krize u gasnom postrojenju u Alžiru.