Saveznici spremni
16

SAD, Japan i Južna Koreja započeli vježbu praćenja projektila, Sjeverna Koreja priprema novi test

Klix.ba
USS Stethem
USS Stethem
SAD, Japan i Južna Koreja danas su započeli zajedničku vježbu praćenja projektila. Nova vježba je uslijedila svega nekoliko dana nakon što su Amerikanci i njihovi saveznici obavili najveću zračnu vojnu vježbu iznad Korejskog poluotoka.

Vježba je počela jutros i u vrijeme spekulacija da bi Sjeverna Koreja uskoro mogla testirati balistički projektil s podmornice (SLBM).

Dva američka razarača klase Aegis, USS Stetham i USS Decatur, predvode vojnu vježbu zajedno s južnokorejskim razaračem Seoae Ryu Seon Ryong Aegis te japanskim brodom Chokai Aegis. Tokom vježbe će tri mornarice testirati i unapređivati svoje vještine u otkrivanju i praćenju potencijalnih balističkih projektila korištenjem kompjuterski simuliranog modula za trening.

Domaćin vježbi je Japan, a bit će završene u utorak 12. decembra. Cilj je također povećati sposobnosti saveznika da odgovore na prijetnje Sjeverne Koreje. Tri mornarice će vježbati praćenje projektila te će razmjenjivati informacije. Južnokorejska i japanska vojska su saopćile da se ove aktivnosti obavljaju šesti put u posljednje dvije godine.

"Pomno pratimo sjevernokorejska nuklearna postrojenja. Zasad nema indikacija o skoroj provokaciji, ali smo mi potpuno spremni da odgovorimo", navodi se u saopćenju.

U ranije završenoj vježbi zračnih snaga učestvovalo je više od 230 vojnih aviona i blizu 12.000 vojnika. Korišteni su bombarderi B-1B i borbeni avioni F-22 i F-35. Vježbe je kritikovao Pyongyang navodeći da američki predsjednik Donald Trump "preklinje za nuklearni rat".