Zajednička misija
5

SAD, Japan i Južna Koreja započeli vježbu praćenja projektila iznad Korejskog poluotoka

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
SAD, Japan i Južna Koreja su započeli dvodnevne vježbe iznad Korejskog poluotoka, čiji je cilj testirati mogućnosti otkrivanja i praćenja potencijalnih sjevernokorejskih balističkih projektila.

Dvodnevna vježba će biti obavljena danas i u srijedu nedaleko od obale Južne Koreje i Japana, a osmišljena je kako bi se osujetio nuklearni napad Sjeverne Koreje.

Vježbe predvode američki razarač USS Stethem klase Arleigh Burke, japanski razarač JDS Kirishima klase Kongo te južnokorejski razarač klase Sejong Great. Svi razarači su opremljeni Aegis Combat sistemom koji je proizvela kompanija Lockheed Martin. Ovaj sistem je dizajniran za praćenje i uništavanje neprijateljskih meta, ali će tokom vježbi biti testirano samo praćenje.

Saopćeno je da neće biti simuliranih meta, nego da će se koristiti samo kompjuterska simulacija te da će se provjeravati mogućnost sistema da otkrije i prati mete, a testirat će se i razmjena informacija između tri mornarice putem satelita.

Vježbe na Korejskom poluotoku su započele uprkos visokim tenzijama zbog odluka Pyongyanga da testira nuklearno oružje i projektile. Sjeverna Koreja je obavila svoj šesti nuklearni test 3. septembra, zbog čega je UN-ovo Vijeće sigurnosti nametnulo nove sankcije. To nije spriječilo Pyongyang da lansira niz balističkih projektila također u septembru te da zaprijeti SAD-u i saveznicima nuklearnim oružjem.

Zasad se Washington još uvijek fokusira na diplomatsku denuklearizaciju Korejskog poluotoka.