{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Ista bračna prava i homoseksualcima

26.6.2013. u 20:19
0
53
SAD: Ista bračna prava i homoseksualcima
0
SAD: Ista bračna prava i homoseksualcima
Američki Vrhovni sud odbacio je zakon koji je uskraćivao federalne pogodnosti homoseksualnim parovima i oslobodio put istospolnim brakovima u Kaliforniji.
Sud je odlučio da Zakon o odbrani braka, poznat kao DOMA, diskriminira istospolne parove te je odbio kalifornijsku zabranu istospolnih brakova, poznatu kao "Prijedlog 8", i tako omogućio homoseksualnim parovima da ostanu u državi.

Ispitivanja javnosti pokazala su da većina Amerikanaca podržava istospolne brakove. Ipak, ova odluka ne utiče na zabrane homoseksualnih zajednica u ustavima više od 30 saveznih država. Samo 12 saveznih država i Distrikt Kolumbija trenutno prepoznaju istospolne brakove.

Odluka protiv DOMA-e znači da zakonito vjenčani homoseksulci imaju ista federalna prava kao i heteroseksualni parovi. To uključuje porezne, zdravstvene i penzione olakšice te porodične posjete bolnici.

Do pravnog sukoba sa DOMA-om dovela je stanovnica New Yorka, Edith Windsor (83), kojoj je uručeno rješenje za plaćanje poreza u iznosu od 363 hiljade dolara, kada je naslijedila imanje svoje bračne saputnice Thee Speyer, što ne bi morala da plati da je bila udana za muškarca.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: