{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Ista bračna prava i homoseksualcima

26.6.2013. u 20:19
0
53
SAD: Ista bračna prava i homoseksualcima
0
SAD: Ista bračna prava i homoseksualcima
Američki Vrhovni sud odbacio je zakon koji je uskraćivao federalne pogodnosti homoseksualnim parovima i oslobodio put istospolnim brakovima u Kaliforniji.
Sud je odlučio da Zakon o odbrani braka, poznat kao DOMA, diskriminira istospolne parove te je odbio kalifornijsku zabranu istospolnih brakova, poznatu kao "Prijedlog 8", i tako omogućio homoseksualnim parovima da ostanu u državi.

Ispitivanja javnosti pokazala su da većina Amerikanaca podržava istospolne brakove. Ipak, ova odluka ne utiče na zabrane homoseksualnih zajednica u ustavima više od 30 saveznih država. Samo 12 saveznih država i Distrikt Kolumbija trenutno prepoznaju istospolne brakove.

Odluka protiv DOMA-e znači da zakonito vjenčani homoseksulci imaju ista federalna prava kao i heteroseksualni parovi. To uključuje porezne, zdravstvene i penzione olakšice te porodične posjete bolnici.

Do pravnog sukoba sa DOMA-om dovela je stanovnica New Yorka, Edith Windsor (83), kojoj je uručeno rješenje za plaćanje poreza u iznosu od 363 hiljade dolara, kada je naslijedila imanje svoje bračne saputnice Thee Speyer, što ne bi morala da plati da je bila udana za muškarca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: