Svijet
2

Crkve u strahu od tužbi nakon legalizacije homoseksualnih brakova

Klix.ba
Zabrinute da bi ih homoseksualni parovi mogli tužiti, neke američke crkve mijenjaju svoje akte kako bi uskladili svoje viđenje da Biblija dopušta samo brak jednog muškarca i jedne žene.

Iako je već bilo tužbi protiv službi za vjenčanja koje su odbile da usluže homoseksualne parove, advokati koji rade na promjeni akata kažu kako ne znaju da je bilo ikakvih tužbi. Kritičari tvrde da su promjene bespotrebne, ali neke crkve se plaše da je samo pitanje vremena kada će ih neko tužiti.

"Uvijek sam mislio da brak može biti samo između jednog muškarca i jedne žene, ali je Vrhovni sud rekao drugačije. Mislim da se bolje pripremiti, jer se zakon mijenja. Amerika se mijenja", rekao je Gregory S. Erwin, advokat Baptističke konvencije u Louisiani, asocijacije južnjačkih baptističkih crkvi i jedne od nekoliko grupa koje mijenjaju svoje akte.

Nakon što je u junu američki Vrhovni sud poništio odredbe federalnog Zakona o zaštiti braka, koji je definisao brak kao zajednicu muškarca i žene, uslijedile su nove odluke koje su dovele do legaliziranja homoseksualnih brakova u Kaliforniji.

Kevin Snider je advokat u Pacific Justice Institute, neprofitnoj pravnoj grupi koja se specijalizirala za konzervativne kršćanske probleme. Njegova organizacija je prije nekoliko godina napravila model bračne politike, kao odgovor na probleme sa legalizacijom homoseksualnih brakova u Kaliforniji. On tvrdi da je nekim vjerskim poglavarima prijećeno tužbama zbog odbijanja da vjenčaju istospolne parove.

Veliki broj vjerskih poglavara navodi kako su odbili da vjenčaju homoseksualne parove, čak i kada se radilo o njihovim prijateljima, ali da sada gledaju kako da riješe problem na najbolji mogući način.

"Čini se da su pod utiskom da postoji čitav veliki pokret čiji je cilj da izvode ceremonije koje krše njihovu slobodu religije. Ukoliko bi neko pokušao da natjera neku crkvu da izvrši ceremoniju protiv svoje volje, ja bih prvi stao u njenu odbranu", kaže Justin Lee, izvršni Gay Christian Network.

Do sada je 13 američkih država i Distrikt Kolumbija priznalo homoseksualne brakove.

Neke crkve su već odobrile blagoslove za istospolne parove, ali svaki njihov poglavar mora da odluči da li da dozvoli ceremoniju ili ne. Ipak, većina kršćanskih zajednica homoseksualne veze vidi kao grijeh.

Izmjene akata stigle su u periodu kada veliki broj crkava pokušava da se izbori sa problemom homoseksualnih brakova i postanu više otvorene za pripadnike LGBT zajednice.