Svijet
1

Dvije 50-godišnjakinje postale prvi istospolni bračni par u New Jerseyju

Klix.ba
Brojni homoseksualni parovi iz američke savezne države New Jersey jutros su razmijenili bračne zavjete i tako postali prvi koji su iskoristili pogodnosti sudske presude koja je primorala ovu državu da prizna istospolne brakove.
Beth i Joanne (Foto: AFP)
Beth i Joanne (Foto: AFP)

Beth Asaro i Joanne Schailey iz Lambertvillea među prvima su u prepunoj općinskoj sudnici izgovorile sudbonosno "da". Ceremoniju je predvodio gradonačelnik Dave Delvecchio, koji je izrazio zadovoljstvo što je sud donio ovakvu presudu.

A Beth i Joanne nisu mogle sakriti osmijeh. Zajedno su 27 godina i dugo su čekale današnji dan.

"Lebdimo od sreće, ovo je kao osvajanje Super Bowla", rekla je Asaro. Ipak, nije sve prošlo glatko. Vjenčanja u Newarku prekinuo je ljutiti demonstrant koji je vikao da je ovo nezakonito u očima boga i Isusa Krista.

Foto: AFP
Foto: AFP

Prošlog mjeseca sudija je presudio da New Jersey mora priznati istospolne brakove, a Vrhovni sud je odbio zahtjev guvernera Chrisa Christieja da odgodi početak sklapanja istospolnih brakova.

Republikanski guverner je bio protiv bilo kakve vrste prisile, no lokalni sud je odlučio drugačije.

Barbara Milton i Kay Osborn neizmjerno su sretne zbog toga. "Nisam vjerovala da ću dočekati današnji dan", rekla je Osborn dok je sa svojom partnericom razmjenjivala zavjete.

Poput njih dvije, brojni drugi homoseksualni parovi su danas ostvarili svoje dugogodišnje snove i stekli jednaka prava kao i heteroseksualni parovi.

Foto: AFP
Foto: AFP