Svijet
0

Novi Zeland na nogama: Održana prva vjenčanja gay parova

Klix.ba
Prva vjenčanja gay parova održana su danas na Novom Zelandu. Melissa Ray i Natasha Vitali bile su prve koje su pred novozelandskim vlastima rekle "da" nakon što je uveden zakon koji dopušta gay parovima da se vjenčaju.

Cijeli Novi Zeland je na nogama, a više 30 gay parova danas će stati na "ludi kamen". Televizijske stanice i portali prenose uživo prva vjenčanja koja su označila novu historiju ove zemlje.

Melissa i Natasha probile su led ali i dobile besplatno vjenčanje na radijskom takmičenju u Aucklandu.

Lynley Bendall i Ally Wanikau izgovorili su svoje zavjete u avionu koji je letio od Queenstowna do Aucklanda. Ceremoniji je prisustvovao i američki glumac Jesse Tyler Ferguson.

Očekuje se da će Novi Zeland sada privući i strane gay parove koji će se vjenčati ovdje. Blizu 1.000 gay parova iz Australije najavilo je svoj dolazak u ovu zemlju kako bi zaplovili bračnim vodama, prenosi BBC.

Prvi australijski gay par koji će se vjenčati na Novom Zelandu je Paul McCarthy i Trent Kandler koji su također osvojili nagradu- besplatna ceremonija i svadba.

Zakon kojim se gay parovima dozvoljava da stupe u brak usvojen je u aprilu ove godine sa 77 glasova za i 44 protiv. Zakon je izazvao burne reakcije. Većina ga je dočekala s oduševljenjem dok su pripadnici kršćanskih lobističkih grupa održali proteste.