{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija: Istopolni parovi dobili pravo na nasljeđivanje

S
10.4.2013. u 09:23
2
2
Slovenija: Istopolni parovi dobili pravo na nasljeđivanje
2
Slovenija: Istopolni parovi dobili pravo na nasljeđivanje
Ustavni sud Slovenije proglasio je neustavnim Zakon o nasljeđivanju, uz obrazloženje da se njime diskriminišu homoseksualni parovi.
Sud je utvrdio da Zakon o nasljeđivanju nije u skladu s Ustavom, jer ne predviđa pravo na nasljeđivanje umrlog partnera u dugotrajnijim životnim zajednicama osoba istog pola, koje imaju partneri u vanbračnoj zajednici.

Za ovu presudu je glasalo sedam sudija, dok su dva bila protiv, prenijeli su slovenački mediji.

Da bi spriječili pravnu prazninu do koje će doći poništenjem zakona, sudije Ustavnog suda su odlučile da se osobe u istopolnim zajednicama u pravu nasljeđivanja izjednače s vanbračnim partnerima različitog pola i prije nego što bude donesen novi zakon.

Slovenački gej aktivista Mitja Blažič nazvao je odluku Ustavnog suda "historijskom", te predložio da se pravna diskriminacija istopolnih parova u drugim područjima riješi krovnim zakonom iz kojega bi bilo jasno da socijalna prava nisu vezana na polnu orijentaciju.

Prema zakonu iz 2007. godine, istopolni parovi u Sloveniji mogu registrovati "partnersku zajednicu" koja nije priznata kao bračna zajednica pred državnom opštinskom kancelarijom.

Porodični zakon, koji je parlament prihvatio 2011. godine na prijedlog nekadašnje vlade Boruta Pahora, a koji je predviđao više prava za istopolne parove, pa i mogućnost nasljeđivanja, odbijen je na referendumu početkom prošle godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: