Svijet
16

SAD: Islamska država prijeti da će ponoviti napad od 11. septembra

FENA
AFP
AFP
Ekstremisti Islamske države (IDIL) zaprijetili su Amerikancima u najnovijoj video poruci da će ponoviti napad od 11. septembra 2001. godine kada su putničkim avionima srušene dvije zgrade Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, pogođena zgrada Pentagona u Arlingtonu a četvrti avion se srušio 130 kilometara istočno od Pitsburga.

U najnovijoj video poruci se hvale "dostignuća" hakera, pristalica IDIL-a, koji su na kratko preuzeli naloge vojnog osoblja američke Centralne komande na društvenim medijima i objavili privatne podatke nekih američkih vojnih osoba.

Video poruka i prijetnje koje su sadržane u njoj, podsjećanje su na snagu IDIL-a i Al-Kaide i dalja inspiracija njihovim pristalicama da na Zapadu vrše sporadične napade, prenio je britanski "Telegraph".

"Proteklih sedmica, oko 10 Amerikanaca je optuženo za pokušaje djelovanja u ime IDIL-a, od kojih mnogi idu preko Twittera", rekla je urednica portala Site, Rita Kac.

Ona je posebno istakla tvit u kojem piše "mi smo usamljeni vukovi i mi ćemo se boriti protiv svih vas kao što se i vi borite protiv svih nas".

Pored najnovije video poruke, pripadnici IDIL-a su dali i video na kojem su napravili kompilaciju najvećih nedjela koja su počinili, među kojima je odsjecanje glave američkim novinarima.

"Amerika misli da je sigurna zbog svoje geografske lokacije", navodi se u poruci i dodaje da će taj san postati fatamorgana.

Najnovija kampanja IDIL-a saopćena je 8. aprila a započeta prošle subote, kada su pristalice IDIL stavile na hiljade tvitova, s jednom temom, a to je ranjivost Amerike u slučaju napada usamljenih vukova i drugih napada.