Trajat će pet dana
38

SAD i Južna Koreja započele nenajavljene zračne vježe, rastu tenzije s Pyongyangom

D. B.
Washington i Seoul su započeli najnovije vojne vježbe bez prethodne najave i to u vrijeme zategnutih odnosa sa Sjevernom Korejom.

Danas su zračne snage Sjeverne Koreje i SAD-a započele ratne igre nakon što je Sjeverna Koreja sredinom oktobra s podmornice ispalila balistički projektil. Vježbe ranije poznate pod nazivom "Vigilant Ace" su počele bez zvanične najave, ali njihova smanjena verzija nije imenovana. Vježbe će trajati pet dana, a u njima će učestvovati oko 100 aviona s američke i južnokorejske strane uključujući avione F-15K, KF-16 i F16.

Detalji vježbi nisu otkriveni osim informacije da su dio godišnjeg plana, piše Russia Today.

Sjeverna Koreja je sredinom oktobra uspješno testirala novi balistički projektil s podmornice, koji je opremljen naprednim tehnologijama za kontrolu navođenja.

Američki izaslanik za Sjevernu Koreju, Sung Kim, kazao je da je test "zabrinjavajući i kontraproduktivan" te je pozvao vladu lidera Kima Jong-una da prihvati ponudu za razgovore.

Pyongyang je tvrdio da su prethodne zajedničke vježbe SAD-a i Južne Koreje zapravo priprema za invaziju Sjeverne Koreje, a čak je prekinuta i veza između Seoula i Pyongjanga jer su Seoul i Washington obavili planirani ljetni trening.