Sporne aktivnosti
2

SAD i Južna Koreja zakazale novi datum za ranije odgođene vojne vježbe

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vojne vježbe velikih razmjera u kojima će učestvovati američka i južnokorejska vojska bit će održane 1. aprila, saopćile su dvije zemlje, javlja BBC.

Zajedničke vježbe Južne Koreje i SAD-a susjedna Sjeverna Koreja vidi kao provokaciju, odnosno pripremu za invaziju. Vježbe su trebale početi ovog mjeseca, ali su odgođene zbog diplomatskih razloga. U njima će učestvovati više od 300.000 vojnika te će biti iskorišteni ogromni vojni resursi.

Novi datum je određen u vrijeme diplomatskih napora za smanjenje tenzija na Korejskom poluotoku. Ranije ovog mjeseca je američki predsjednik Donald Trump neočekivano prihvatio poziv sjevernokorejskog lidera Kima Jong-una za razgovor.

Sjeverna Koreja je spremna odustati od nuklearnog oružja, a to tvrde i južnokorejski zvaničnici. Iz Sjeverne Koreje zasad nema više detalja, ali ako dođe do sastanka između dvojice lidera, to će biti historijski trenutak.

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho je boravio u Švedskoj gdje bi se mogao održati sastanak između Trumpa i Kima.

Vježbe Foal Eagles i Key Resolve su odgođene jer su se poklapale s održavanjem Zimskih olimpijskih igara u južnokorejskom PyeongChangu. SAD i Južna Koreja i dalje tvrde da su vježbe odbrambene prirode te da ih Sjeverna Koreja ne treba smatrati provokacijom. Vježbe uključuju simulacije na tlu, moru i u zraku, kao i kompjuterske simulacije. Također, predstavljaju trening u slučaju terorističkih napada, kao i napada hemijskim oružjem.