Svijet
0

SAD: Fred Thompson odustao od predsjedničke utrke

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši senator iz Tennesseeja Fred Thompson saopćio je u utorak da se povlači iz utrke za republikansku predsjedničku nominaciju, nakon niza neuspjeha na primarnim izborima.

Njegovi, sada već bivši, protivnici već se pripremaju za glasanje na Floridi 29. januara, dok su demokratski kandidati fokusirani na Južnu Karolinu, gdje će primarni izbori biti održani u subotu.

Fred Thompson objavio je odluku o povlačenju u saopćenju u kome je izrazio nadu da je njegova kampanja bila korisna za zemlju i republikansku partiju. Thompson je u izbornu kampanju ušao na velika vrata i u jednom trenutku čak bio jedan od favorita za predsjedničku nominaciju. Međutim i pored popularnosti koju je stekao kao glumac, bivši senator iz Tennessyja nije uspio da privuče značajniju političku podršku.

Thompson nije saopćio da li će podržati nekog od preostalih kandidata, koji se pripremaju za primarne izbore na Floridi.

Prošle subote na predizborima u Južnoj Karolini Thompson je završio kao treći sa 16 posto glasova, iza Johna McCaina s 33 i Mikea Huckabeeja s 30 posto glasova, iako je najveće napore uložio u kampanju u toj saveznoj državi.

Thompson, koji je u Senatu bio od 1994. do 2002., ali je poznatiji pa ulozi u TV seriji "Zakon i red", ušao je u predsjedničku utrku u septembru prošle godine, navodno na poticaj stranačkog establišmenta nezadovoljnog aktualnim kandidatima.

Predstavljajući se kao najvjerniji sljedbenik naslijeđa Ronalda Reagana, najuspješnijeg republikanskog predsjednika novijeg vremena, odmah je izbio na drugo mjesto među kandidatima, dobijajući od 15 do 20 posto glasova u nacionalnim anketama.

No sa senatskom reputacijom političkog neradnika, s malo sredstava i energije uložene u kampanju, te s flegmatičnim nastupima u TV raspravama, koji su odavali da je dugo vremena isključen iz političkih tokova, Thompson je brzo završio u donjem dijelu ljestvice osmorice kandidata. U Iowi, New Hampshireu i drugim predizborima ostao je na jednoznamenkastom broju glasova.

Osim Thompsona, prvi predizbori su iz utrke izbacili i kongresmena iz Kalifornije Duncana Huntera, koji je u ponedjeljak objavio svoje povlačenje.

Najbolju poziciju trenutno ima senator John MacCain, koji je dobio najveću podršku glasača u Južnoj Karolini, ali ga čeka tijesna bitka s bivšim gradonačelnikom New Yorka Rudijem Giulijanijem, koji je nakon slabe kampanje u ostalim državama odlučio da poveća svoje šanse pobjedom na Floridi.

Giuliani dovodi u pitanje MacCainovu privrženost konzervativnim prijedlozima kao što su poreske olakšice. „John MacCain je podržao demokrate i glasao protiv Bushovog prijedloga za poreske olakšice.“

Senator MacCain ističe da razmije Giulianijeve opaske jer, kako navodi, bivši gradonačelnik New Yorka zaostaje za njim 10 do 15 posto.

U izbornoj utrci na Floridi učestvuju i bivši guverneri Massachussetsa i Arkanzasa.

U međuvremenu, okršaji senatora Hillary Clinton i Baraca Obame u utrci za demokratsku predsjedničku nominaciju postaju sve žešći, što je pokazala i debata u Južnoj Karolini.

Njihovu retoriku kritizirao je treći kandidat, bivši senator John Edwards.

„Zar u ovoj debati ne učestvuje troje, a ne dvoje ljudi? Koliko djece će dobiti zdravstveno osiguranje kao rezultat ove prepirke?“

Obama računa na snažnu podršku afroameričkih glasača u Južnoj Karolini kako bi popravio svoje šanse nakon pobjeda senatorice Clinton u Nevadi i New Hampshireu.

Tokom debate u ponedjeljak kritikovao je i Hillary i Billa Clintona zato što dovode u pitanje njegovo protivljenje ratu u Iraku.

„Predsjednik Clinton jednostavno ne govori istinu kada kaže da nisam bio protiv rata od početka ili da je moje protivljenje samo bajka.“

Hillary Clinton, koja pokušava da bude snažan protivnik i u Južnoj Karolini, tvrdi da senator iz Ilionisa ima običaj da izbjegava teška pitanja.

„Veoma je teško učestvovati u debati s tobom zato što nikada ne preuzimaš odgovornost za bilo kakav izbor, i to već postaje običaj.“

I demokratski i republikanski kandidati užurbano se pripremaju za 5. februar, kada će se glasati u 22 države, ali je još rano govoriti o tome ko su favoriti uoči takozvanog super utorka.