Svijet
0

SAD: Desetine hiljada ljudi protestovalo protiv policijskog nasilja i rasizma

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Desetine hiljada stanovnika SAD-a izašlo je na ulice kako bi skrenuli pažnju na prisutnost policijskog nasilja i rasizma u ovoj zemlji.

Cilj protesta koji su pod parolom "Dan nacionalnog otpora" organizovani su u New Yorku, Kentuckyu, Californiji, Bostonu, Massachusettsu, Missouriju, Illionisu, Koloradu i Washingtonu je ubistva tamnoputih stanovnika Michaela Browna, Erica Garnera, Akai Gurley i Tamir Rice, koje su ubili policijski službenici. 

Na protestu u New Yorku koji je organizovan pod naslovom "Milioni šetaju" bilo je prisutno oko 25.000 ljudi, a okončan je bez incidenata. S druge strane, na protestima u Bostonu policija je privela 23 osobe. 

Protest u New Yorku počeo je u Washington Square Parku a demonstranti su nastavili šetnju do centralne zgrade njujorške policije (NYPD) gdje je protest i okončan. 

Eric Garner (43), otac šestero djece, izdahnuo je prilikom nasilnog hapšenja 17. jula u New Yorku, zbog toga što se navodno bavio ilegalnom prodajom cigareta. 

Također, 9. augusta policija Fergusona je, prilikom privođenja, upucala nenaoružanog tamnoputog mladića Michaela Browna. Nakon ovog događaja širom zemlje su izbili protesti koji su trajali skoro dvije sedmice. 

Podsjetimo da snage sigurnosti SAD-a u ovoj zemlji godišnje ubiju između 400 i 500 osoba. Prema podacima Federalne istražne agencije (FBI) tokom prošle godine na dužnosti je život izgubilo i 76 policajaca.