Svijet
0

SAD daleko od odluke o zoni zabranjenoj za letove iznad Libije

FENA
Hillary Clinton
Hillary Clinton
Američka vlada je još daleko od odluke da li da iznad Libije uspostavi zonu zabranjenu za letove, izjavila je u srijedu državna tajnica Hillary Clinton.

Mislim da smo još daleko od donošenja takve odluke, rekla je Clinton na svjedočenju pred Vanjskopolitičkim odborom američkog Senata.

Ona je dodala da bi se američki vojni kapaciteti mogli upotrijebiti za podršku u dostavljanju opreme i zaliha u oblasti gdje je to potrebno i gdje su dobrodošle.

Prema njenim riječima, ono što u Washingtonu izaziva najveću zabrinutost jeste da bi Libija mogla skliznuti u haos poput Somalije i postati utočište za Al-Qaidu, iako je istaknula kako ne očekuje da će se to dogoditi.

Američki ministar obrane Robert Gates upozorio je da bi uspostavljanje zone zabrane letova iznad Libije zahtijevalo napad na tu zemlju i uništenje njene zračne obrane.

"Nazovimo stvari pravim imenom. Zona neletenja počinje napadom na Libiju da bi se uništila njezina zračna obrana i tek onda možete slati avione iznad te zemlje i da ne brinete da će naši dečki biti oboreni", rekao je Gates na saslušanju pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa.

On je također rekao da bi uspostavljanje zone neletenja također zahtijevalo više aviona nego što stane na jedan nosač aviona, tako da je to velika operacija u velikoj zemlji.