Nakon 18 godina
49

SAD će otkriti ključno ime saudijskog zvaničnika umiješanog u napade 11. septembra

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Američko ministarstvo pravde saopćilo je da će konačno objaviti ime saudijskog zvaničnika koji je bio umiješan u napade 11. septembra 2001. godine. Rekli su da će informacije razmijeniti s advokatima koji predstavljaju porodice žrtava. Nije jasno hoće li identitet osoba biti javan, piše BBC.

Naime, 15 od 19 otmičara aviona koji su izveli napade imali su državljanstvo Saudijske Arabije. Komisija koju je 2004. godine osnovao Kongres SAD-a nije našla dokaze da je saudijska vlada finansirala Al Kaidu.

Međutim, u izvještaju FBI-a iz 2012. godine navodi se da su tri saudijska zvaničnika, među kojima su Fahad al Thumairy i Omar Ahmed al Bayoumi pomagali nekim od napadača nakon što su došli u Sjedinjene Države.

Porodice žrtava tuže saudijsku vladu i traže da se otkrije identitet i treće osobe. Vjeruje se da je ta osoba povezana s kraljevskom porodicom.

"FBI prepoznaje potrebu i želju porodica žrtava da shvate šta se dogodilo s njihovim voljenima i da odgovorni budu kažnjeni", saopćili su iz ministarstva pravosuđa.

Podsjećamo, kobnog 11. septembra 19 napadača otelo je četiri putnička aviona, trima su se zabili u zgrade Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku i Pentagona. Četvrti avion srušen je u Pensilvaniji, a vjeruje se da mu je meta bila Bijela kuća.