Joe Biden
0

"SAD će ostati u Afganistanu poslije 2014. ako Kabul to zatraži"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Američke Države su spremne ostati u Afganistanu i poslije 2014. godine ako Kabul to zatraži, izjavio je u utorak američki potpredsjednik Joe Biden u iznenadnoj posjeti ovoj zemlji.

Washington i njegove saveznice u NATO-u, koji broje oko 140.000 vojnika u Afganistanu, dogovorili su se prošle godine da će odgovornost za sigurnost cijele zemlje povjeriti afganistanskim snagama do kraja 2014.

"Nećemo otići ako vi ne želite da odemo" 2014. godine, izjavio je Biden na konferenciji za štampu s predsjednikom Hamidom Karzaijem, poslije razgovora u predsjedničkoj palači u Kabulu.

"Nemamo namjeru da vladamo Afganistanom ili da sami izgradimo naciju", jer "to je odgovornost afganistanskog naroda", dodao je američki potpredsjednik."

Washington, koji razmišlja da počne s povlačenjem svojih vojnika od polovine 2011. godine, saopćio je 6. januara da će poslati još 1.400 marinaca na jug zemlje da "učvrste napredak ostvaren tokom nedavnih ofanziva na jugu", uporištu talibanskih vojnika.

Biden i Karzai su razgovarali sat i 45 minuta u četiri oka.

"Razgovarali smo o procesu tranzicije u 2014. godini i na koji način da joj pristupimo", izjavio je karzai na konferenciji za štampu.

Novinarima nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja, zvanično zbog potpredsjednikovog rasporeda.