Barack Obama
0

"Iz Afganistana se povlačimo 2014. godine"

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama rekao je prvi put kako je njegov cilj okončati američku borbenu misiju u Afganistanu do kraja 2014. i do tada značajno smanjiti broj američkih vojnika raspoređenih u toj zemlji.

Njegove riječi na kraju samita NATO-a u Lisabonu u subotu iznenadile su budući su ranije tokom dana najviši dužnosnici rekli novinarima kako Washington još nije spreman obvezati se na taj cilj.

"Moj je cilj osigurati da smo do 2014. izvršili tranziciju, da Afganistanci predvode i cilj je osigurati da nismo i dalje u borbenim operacijama u kakvima smo danas", rekao je Obama na konferenciji za novinare.

On je kazao kako Sjedinjene Države podržavaju NATO-ov plan da se izvrši prijenos odgovornosti za sigurnost na afganistanske sigurnosne snage do 2014. ali je istaknuo da će se protuterorističke operacije protiv Al-Qaide u regiji vjerojatno nastaviti nakon tog datuma.

Američki dužnosnici su u prošlosti izbjegavali povezivanje prijenosa odgovornosti za sigurnost na afganistanske sigurnosne snage sa završetkom američke borbene misije u ovom nepopularnom devetogodišnjem ratu.

Obama je kritiziran prošle godine da dovodi u opasnost živote američkih vojnika objavljujući kako će se američke snage početi povlačiti iz Afganistana u julu 2011. Kritičari su rekli kako će određivanje datuma ohrabriti talibane.

Rezultat toga je da je Bijela kuća vrlo oprezno o 2014. godini govorila samo kao datumu kada će Afganistanci konačno preuzeti vodstvo u sigurnosnim operacijama u svojoj zemlji, prenijela je Hina.