Američki zvaničnici
0

NATO spreman za povlačenje iz Afganistana do kraja 2014. godine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
NATO je spreman da sljedeće godine počne da prepušta afganistanskim snagama kontrolu nad sigurnošću njihove zemlje, što predstavlja prvi korak u ostvarivanju plana o povlačenju gotovo svih stranih vojnika iz Afganistana do kraja 2014. godine, rekli su u petak američki lideri.
  • Sutra ćemo se dogovoriti o početku prenosa nadležnosti na afganistanske snage sigurnosti sljedeće godine, s ciljem da taj proces bude okončan 2014. godine, izjavila je američka državna tajnica Hillary Clinton u Lisabonu, nakon razgovora sa šefom portugalske diplomatije Luisom Amadom.

Neki zvaničnici NATO-a i Pentagona, međutim, nisu sigurni da može biti ostvaren rok za povlačenje svih borbenih snaga do kraja 2014. godine, zbog toga što talibanski pobunjenici predstavljaju veliku prijetnju po slabu afganistansku vladu.

Pentagon je u četvrtak saopćio da rok do kraja 2014. godine možda neće moći da bude ispoštovan na čitavoj teritoriji Afganistana.

Lideri NATO-a na samitu u Lisabonu će formalno objaviti izlaznu strategiju za Afganistan, javile su agencije.

Američki predsjednik Barack Obama je kazao da će povlačenje američkih vojnika početi u julu sljedeće godine i potvrdio da se SAD zalažu za pomirenje s talibanima, koji se bore protiv afganistanske vlade i stranih vojnika.

  • SAD i naši saveznici u NATO-u snažno podržavaju proces reintegracije onih talibana koji su spremni da odustanu od nasilja, prekinu veze s terorističkom organizacijom Al-Qaida i pristanu da žive u skladu s afganistanskim zakonom, rekao je Obama.

On je dodao da pomirenje počinje dijalogom s pobunjenicima, koji moraju voditi sami Afganistanci, prenijele su agencije.