Robert Gibbs
0

"SAD će biti partner vlasti koja poštuje obaveze Egipta"

FENA
Robert Gibbs (Foto: AP)
Robert Gibbs (Foto: AP)
Sjedinjene Američke Države ne podržavaju retoriku Muslimanske braće usmjerenu protiv regionalne stabilnosti, ali bit će partner svake vlasti u Egiptu koja poštuje postojeće ugovore i obaveze, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

On je istaknuo da bi bilo potpuno netačno reći da u Egiptu postoje samo dvije frakcije - Muslimanska braća i vlada - što jasno nije bio slučaj od samog početka protesta u toj zemlji.

"U protekle dvije sedmice smo vidjeli da dijelovi društva nisu uključeni u vladu i žele biti dio dijaloga", rekao je Gibbs, prenijele su agencije.

On je izrazio snažnu američku potporu demokraciji u Egiptu, ali je dodao da "demokracija ne znači da jedna grupa 'preotme' demokratski proces da bi preuzela vlast od druge skupine koja po njenom mišljenju na odgovarajući način ne predstavlja njene poglede i prava".

Glasnogovornik Bijele kuće je istaknuo da u demokratskom procesu moraju biti zastupljeni široki dijelovi društva, ali je ukazao da o tome ko će biti u tome procesu treba da odluče sami Egipćani.

"Bit ćemo partneri vlasti koja sve to poštuje i koja poštuje sporazume i obaveze vlade i naroda Egipta, ali antiamerička retorika Muslimanske braće i retorika usmjerena protiv regionalnog mira i stabilnosti nije nešto što SAD podržava", napomenuo je Gibbs.