Uzrokovao probleme
60

SAD: Avion se morao vratiti u New York nakon što je konj tokom leta izašao iz transportnog kontejnera

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Teretni avion Boeing 747 bio je primoran da se vrati na aerodrom, i to nakon što je konj tokom leta na 30.000 stopa (devet kilometara) izašao iz prostora (kontejnera) namijenjenog za životinje tokom transporta.

Let je bio na liniji New York - Liege (Belgija), a avion je bio primoran da se vrati 90 minuta nakon polijetanja, kada se životinja oslobodila. Kontrola zračnog saobraćaja je snimila kada je pilot aviokompanije Air Atlanta Icelandic kazao: "Imamo živu životinju, konja, u avionu. Konj je uspio pobjeći. Ne možemo ga osigurati".

Istakao je da je avion u redu, ali da je zabrinut zbog toga što se konj slobodno kreće. Zatražio je da veterinar bude spreman nakon što avion sleti na Međunarodni aerodrom John Kennedy u New Yorku.

Incident se desio prošli četvrtak, a dok se avion vraćao nazad, pilot je kazao da u blizini područja u Massachusettsu, gdje žive imućni Amerikanci, mora ispustiti 20 tona goriva. To je morao učiniti zbog težina aviona.

Ostaje nejasno kako se konj oslobodio tokom leta. Nije bilo potrebe da se životinja obuzdava po povratku aviona u New York. Nakon što se avion vratio, kontrola leta je pitala pilota da li mu je potrebna pomoć. Istakao je da je potrebna pomoć na pristupnoj rampi zbog konja za kojeg je kazao da je u problemu.

Sat kasnije, avion je uspješno odletio prema Liegeu. Nije poznato zašto je konj transportovan avionom. Prema riječima stručnjaka, čest je avionski transport trkaćih konja. Ovo nije prvi put da životinja izađe iz prostora namijenjenog za njihov avionski transport. Na letu kompanije Iraqi Airways na liniji Dubai - Bagdad u augustu ove godine oslobodio se medvjed, prenosi BBC.